search

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

20.10.2022 о 10:16

Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також про необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, домашнє насильство, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах: вербування, перевезення, передача, продаж; усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях; використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією; використання у військових конфліктах; залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство; рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця; залучення в боргову кабалу; використання шантажу, погроз, насильства.

Більшість постраждалих від торгівлі людьми вважають, що їхнє рішення мігрувати у пошуках кращого працевлаштування – це підконтрольний їм процес. Вони не усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють або шантажують, аби лише створити ситуацію, в якій тих можна буде експлуатувати.

Якщо ви потрапили у ситуацію, коли шляхом обману, шантажу, шахрайства або погроз вас примушували:

працювати на відробляння невизначених „боргів”, яких ви буцімто набули, коли Вам обіцяли підшукати роботу (наприклад, за кордоном, або просто у „кращому місці”);

займатись проституцією або надавати інші сексуальні послуги;

зніматись у порнографічних фільмах, фотозйомках, або показах через Інтернет;

виконувати роботу, про яку ви не домовлялися, від якої не мали змоги відмовитися, і яка вимагалася від вас під загрозою покарання;

або піддавали іншим формам експлуатації в Україні або за кордоном, імовірно, ви постраждали від торгівлі людьми.

Ви маєте право на захист своїх прав та інтересів та відшкодування шкоди, завданої цим злочином.

Нижче перелік гарячих ліній, які надають психологічну підтримку та консультації дітям, молоді та дорослим, які ними опікуються.

Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

15-47 (з мобільного чи стаціонарного телефону)

Гаряча лінія працює на базі Урядового контактного центру, аби надавати психологічну допомогу потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам і дітям. Сервіс доступний цілодобово. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації.

0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 123
(з мобільного)

Громадська міжнародна правозахисна організація Ла Страда - Україна надає безкоштовну, цілодобову та анонімну допомогу тим, хто піддається фізичному, психологічному, сексуальному чи економічному насильству. Постраждалі можуть отримати психологічну підтримку та консультації щодо того, як знайти безпечний вихід із складної ситуації.

Консультації можна також отримати онлайн: 

Skype: @lastrada - ukraine

Facebook: @lastradaukraine

Telegram: @NHL116123

Email: hotline@la-strada.gov.ua

Безкоштовна гаряча лінія емоційної підтримки за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) за номером 0 800 211 444.

Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації!

Тому лише об’єднавши зусилля, ми зможемо подолати проблему торгівлі людьми у суспільстві!