search

Чого Івано-Франківськ вчиться від Коломиї

19.07.2019 о 16:19


Навчальний візит представників Івано-Франківської міської ради в рамках програми «Маршрути успіхів» на тему «Соціально-економічний розвиток Коломийської міської ОТГ» був організований за сприяння
««USAID» та Асоціації міст України. Секретар міської ради Олег Романюк, заступник з питань приєднаних сіл Роман Остяr та керуючий справами виконавчого комітету Коломийської міської ради Тарас Кухтар впродовж двох годин розповідали, знайомили та відповідали на запитання наших гостей з Івано-Франківська. 
До Коломиї приєдналося одразу 5 сіл, до Франківська виявили бажання приєднатися 7 населених пунктів, але у цьому році заявки подали тільки два.

«Ми були перші в Іван-Франківські області, хто створив ОТГ, – ділиться секретар міської ради Олег Романюк. - Мали тоді безліч робочих питань, а не було з ким порадитися. Та впорались. Головне – тісно співпрацювати з громадськими радами сіл, їм також все в новинку, тому треба заспокоїти, показати переваги, вигоду. Для сільських рад позитив в тому, що вони отримали інфраструктурну субвенцію, для міста добре тим, що ми збільшили територію втричі, можемо рухатися в інвестиційному полі, також отримали чудовий трудовий ресурс».
«Коломийська міськрада почала робити кроки до об`єднання ще з 2015 року, - розповів заступник міського голови Роман Остяк. - Минулого року ми отримали пропозиції на добровільне приєднання сіл буковельського напрямку, а зголом - і від села Воскресінці. Ми об’єднали 5 сільських ради, а це шість сіл населених пунктів. Чисельність громади збільшилася на 9600 мешканців, а територія — в три рази. Ми отримали у користування землі, більшість з яких мають сільськогосподарське призначення. Безумовно, це новий для нас ресурс. Тому ми прийняли положення про створення громадських рад у кожному селі. Зараз жодне рішення щодо приєднаних населених пунктів не приймається без попередньої згоди громадських рад».
Дуже багато питань технічного й організаційного характеру стосувалися змін в роботі виконавчого комітету. На них відповів керуючий виконкому Тарас Кухтар.