search

Держпродсподивслужба - про вимоги до закладів громадського харчування

17.12.2018 о 11:34

У зв'язку з проведенням новорічних корпоративів та святкуванням Різдвяних свят, з метою запобігання виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань жителів і гостей міста в закладах громадського харчування міста,   керуючись статтями 7, 22, 26 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст.20 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» керівники закладів громадського харчування зобов'язані дотримуватись наступного: 

1.      Приміщення повинні знаходитись в задовільному технічному і санітарно-гігієнічному стані.

2.      На підприємстві має бути холодна та гаряча протічна вода гарантованої якості (при перебоях в поступленні води або її відсутності припиняти роботу і не приймати замовлень ).

3.      Повинні бути в задовільному, робочому стані санвузли та каналізаційна система.

4.      Сировину отримувати при наявності супровідних документів (товарно-транспортних накладних, закупочного акту, або чеку з магазину та документів, що засвідчують її безпечність та якість: якісне посвідчення чи декларація виробника).

5.      Дотримуватись технології та поточності приготування страв.

6.      Контролювати роботу холодильного обладнання із записом температурного режиму у відповідному журналі.

7.      Впорядковано зберігати сировину, продукцію та технологічний інвентар.

8.      Промаркувати технологічний та прибиральний інвентар і використовувати його за призначенням.

9.      В працівників повинні бути особові медичні книжки з відміткою своєчасного проходження медичного огляду. Кожен день перед початком зміни проводити огляд відкритих частин тіла на наявність гнійничкових захворювань. Дотримуватись правил особистої гігієни.

10. За якість заготовленої сировини і продукції замовником урочистості відповідальність несе керівництво Вашого закладу.

11. Посилити дезрежим. Мати відповідний запас миючих та дезинфікуючих засобів.

12. Регулярно проводити дезінсекцію та дератизацію (боротьбу з    мухами, тараканами і гризунами). Своєчасно вивозити харчові та побутові відходи.

Виконання вище вказаних пунктів є обов'язкове для закладів громадського харчування – операторів ринку. За невиконання вимог чинного законодавства керівники цих закладів   несуть персональну відповідальність згідно ст.64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» №1602 від 22.07.2014р.