search

ІНФОРМАЦІЯ про хід виконання Програми зайнятості населення Івано-Франківської області на 2021-2023 роки

14.07.2021 о 13:08

На виконання Розпорядження від 10.02.2021року №35 Івано-Франківської обласної державної  адміністрації щодо  Програми зайнятості населення Івано-Франківської області на 2021-2023роки  та Плану заходів щодо  реалізації в області Основних напрямів реалізації державної політики у сфері зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць  на 2021-2023роки  Коломийською міськрайонною філією протягом І півріччя 2021року  проводилась  робота щодо розширення можливостей реалізації права громадян на гідну працю шляхом: створення умов для підвищення рівня зайнятості населення, залучення незайнятого частини громадян працездатного віку до економічно активної діяльності; стимулювання заінтересованості роботодавців у створенні нових робочих місць; збереження та розвитку трудового потенціалу; підвищення ролі заінтересованих учасників соціального діалогу у перетвореннях на ринку праці. Основним завданням Програми є: розширення сфери застосування праці та стимулювання заінтересованості роботодавців у створенні робочих місць з належними умовами та гідною оплатою праці;  створення умов для підтримки розвитку малого і середнього бізнесу та самостійної  зайнятості населення; підвищення професійної підготовки та конкурентоспроможності економічно активного населення; посилення мотивації економічно активного населення до легальної зайнятості; підвищення мобільності робочої сили  на ринку праці.

                Чисельність незайнятих громадян,  що звернулася за послугами до центру зайнятості з початку 2021року складає   6 534особи. Станом на  01.07.2021року перебувають на обліку в філії   936  безробітних громадян.  В період  здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановлених Кабінетом Міністрів України   рівень зареєстрованого безробіття на 01.07.2021року становить  0,92%.  З числа осіб, що звернулися до Коломийської філії,  працевлаштовано  від початку року  896 осіб.

  

      На виконання напряму 1.Розвиток економіки як основи для забезпечення  продуктивної зайнятості та створення нових робочих місць інформуємо: 

       В умовах викликів   на ринку праці, спричинених пандемією корона вірусом (COVID -19), в районі спостерігається зниження економічної активності населення, що негативно впливає на ринок праці.

      Філією активізована системна інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями, що спрямована на формування соціальної відповідальності роботодавців, реалізацію соціальної політики в нових економічних умовах та в контексті норм Закону України «Про зайнятість населення». Для забезпечення зайнятості населення від початку 2021 року спеціалістами служби зайнятості проведено ряд заходів, зокрема, 17 семінарів, 5 міні-ярмарки вакансій. В даних заходах взяли участь 122 роботодавця. де основну увагу присутніх було зосереджено на послугах державної служби зайнятості. Заходи проводились за участю представників Коломийської районної держаної адміністрації, Коломийської міської ради, управління праці міста та району, територіальних центрів соціальних послуг міста та району, управління Пенсійного Фонду, представників об’єднаних територіальних громад. В період карантину, встановленого Кабінету Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, проводились вебінари та онлайн-співбесіди, в даних заходах взяли участь 172 роботодавця.

     В результаті проведеної роботи з роботодавцями із забезпечення повноти й оперативності поновлення даних про наявність вільних робочих місць і вакантних посад станом на 01.07.2021року зареєстровано всього 1042 вакансій. Рівень укомплектування вакансій становить 86,3% (загальний).

     Відвідано 397 ПОУ фахівцями філії, в ході яких виявлено 197 вакансій та в результаті яких роботодавці подали додатково до філії 197 вакансій.

     З метою оперативного реагування на випадок масового вивільнення працівників Коломийського комунального підприємства фтизіопульмонологічного диспансера фахівці філії служби зайнятості провели вебінар з працівниками, де було проінформовано вивільнених працівників про послуги служби зайнятості.

    Протягом січня-червня 2021 року здійснювалися заходи спрямовані на врегулювання ситуації у сфері зайнятості, зокрема, використання економічних стимулів для створення на підприємствах нових робочих місць праці, зниження рівня молодіжного безробіття, посилення соціального захисту найбільш уразливих верств населення, а саме: компенсація єдиного внеску роботодавцям за прийнятого працівника за направленням філії на нове робоче місце. В результаті проведеної роботи протягом даного періоду 9 роботодавців створили 16 нових робочих місць для безробітних осіб та скористалися компенсацією витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, де відповідно до ст.14 та ст.26 Закону України «Про зайнятість населення» працевлаштували 5 осіб, які відносяться до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та відповідно до ст.27 Закону України «Про зайнятість населення» 11 осіб працевлаштували на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності, а саме: ОСББ «Валова,61», ФОП Соснова О.Б., Довірак І.І, Левандовська О.В., ФОП Костюк В.М.,ФОП Слободян Т.Ю.,ФОП Козак І.В.та ін.

    На семінарах з роботодавцями проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота згідно Постанови КМУ№175 від 20.03.2013 року «Про порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру ». Відповідно до ст.31 Закону України «Про зайнятість населення» центром зайнятості організовувались громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру. Організація громадських та інших робіт тимчасового характеру займає одне з провідних місць у заходах активної політики зайнятості центру зайнятості, що спрямовані на пом’якшення соціальної напруженості на ринку праці та сприяють отриманню незайнятими громадянами додаткового доходу до сімейного бюджету, а також сприяють збереженню у них мотивації до праці і працевлаштуванню на постійне місце роботи. Протягом січня-червня 2021 року залучено до виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру 76 осіб із числа незайнятих громадян.

Також було укладено 1 договір з Підгайчиківською сільською радою, де взяла участь 1 особ із числа безробітних, роботи носили соціальний напрямок.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 №74 про надання допомоги по частковому безробіттю з метою запобігання поширенню на території Ураїни з метою запобігання гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом  SARS- Co-2у разі зупинення  (скорочення ) тривалості робочого часу працівників  станом на 30.06.2021 року філією надано 4 роботодавцям допомога по частковому безробіттю, саме АТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів», ТОВ «Скіф», ТОВ «Пантера», ПП «Прикарпаські візерунки»,

   

      На виконання напряму 2. Стимулювання розвитку підприємництва та самозайнятості.

     З метою активізації незайнятих громадян до зайнятості власною справою  протягом І півріччя 2021року службою зайнятості  організовано 10 семінарів на тему «Генеруй бізнес-ідею та розпочни власний бізнес», в яких прийняло участь  52 особи.  2 особи  з числа  безробітних (одна особа є учасником АТО/ОСС)  відкрили власну справу за сприяння  Коломийського міськрайонної філії  та отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю, склавши бізнес-план на тему «Інтернет-магазин товарів повсякденного вжитку «Оселя», «Допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг і страхування».   Коломийською міськрайонною філією безробітному після надання  одноразової виплати для зайняття підприємницькою діяльністю протягом одного року здійснюється індивідуальний супровід, зокрема надаються інформаційні та консультаційні послуги.

     Розвитку бізнесу сприяє наближення адміністративних послуг до споживача та забезпечення їх надання через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Станом на 30.06.2021року в Коломийській громаді  діє 6 ЦНАПів, 15 віддалених робочих місць адміністраторів. Інформація про їх розвиток, нові види послуг, які  можна отримати в ЦНАПах, постійно висвітлюються на офіційних сайтах органів державної влади та місцевого самоврядування, запроваджено надання адміністративних та інших публічних послуг в електронній формі.

          

     На виконання напряму 3.Забезпечення створення гідних умов праці та детінізація відносин у сфері зайнятості населення.

    На виконання Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати  в Івано-Франківській області та відповідно до Територіальної угоди між Івано-Франківською ОДА, об’єднанням організацій роботодавців та Радою профспілок області на 2020-2021роки з метою підвищення рівня життя та заробітної плати, зниження рівня бідності філією служби зайнятості проводиться широка роз’яснювальна робота серед платників податків щодо норм чинного законодавства, зокрема, в частині права громадян на працю, недопущення порушень вимог законодавства про працю та зайнятість, про недопустимість відсутності оформлення трудових відносин із найманими працівниками, виплата заробітної плати в конвертах, недотримання рівня мінімальної заробітної плати та доплата за кваліфіковані роботи. Даний напрям роботи служби зайнятості висвітлюється в засобах масової інформації та на стендах філії служби зайнятості, які розміщені в приміщеннях міської, селищних, сільських громадах, управліннях праці та соціального захисту населення, податкової інспекції, управлінні пенсійного фонду, соціальних фондах, райдержадміністрації. Коломийською філією служби зайнятості протягом звітного періоду проведено 8 семінарів та два вебінари з роботодавцями з легалізації зайнятості та заробітної плати. Провідний юрисконсульт філії  Вікар В.М. включений в  склад комісій та робочих груп, а саме: тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення ), пенсій, стипендій  та інших соціальних  виплат;  робочої групи з питань легалізації  виплат заробітної плати і зайнятості  населення; рейдової робочої групи з питань легалізації  виплати заробітної плати і зайнятості населення; робочої групи з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Протягом І півріччя 2021року  взяв участь у 6   робочих групах, в звязку  із обмеженнями веденням карантину.

   

    На виконання напряму 4. Розвиток системи професійної (професійно-технічної ) освіти та забезпечення створення умов для професійного навчання впродовж життя.

    В комплексі послуг, які надає служба зайнятості, значна увага приділяється  вивченню професійно-кваліфікаційному складу поточної та перспективної потреби підприємств, установ, організацій  в робітничих кадрах і фахівцям. З метою соціального захисту, підвищення конкурентоспроможності незайнятого населення, враховуючи потребу в кадрах протягом   січня-червня 2021 року за направленням служби зайнятості  432 особи  проходили професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та стажування за такими професіями та спеціальностями: менеджер, офіціант, бармен, бухгалтер, продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів, водій автотранспортних засобів, кухар, пекар,  механік, електрогазозварник, укладальник виробів, та ін. На курси цільового призначення за напрямами : «Основи фермерського господарства», «Основи охорони праці та правове регулювання трудових взаємовідносин на підприємстві», «Основи безпеки праці на підприємстві», «Безпечне ведення робіт в сільськогосподарській галузі»: 205 осіб.

     Внаслідок тісної співпраці з ЦПТО направлено 8 осіб на професійну перепідготовку за професією «касир торгівельного залу» за дуальною формою навчання та 6 осіб  - за індивідуальною формою навчання здобувають професію «касир торгівельного залу», 15 осіб за професією «продавець продовольчих товарів»

     На базі центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості впроваджено комплексний короткостроковий навчальний онлайн курс з основ сільського господарства для дорослих «Школа фермерства 2.0» (навчено 13 безробітних осіб - основам фермерського господарства).

      Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці» службою зайнятості видається особам ваучер для здійснення перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності (затвердженими Кабінетом Міністрів України), здобуття освіти на базі вже здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня. Коломийською філією  протягом звітного періоду проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота серед зайнятого та незайнятого населення міста та району щодо можливостей отримання ваучерів особам старше 45 років та окремими категоріями громадян, налагоджувалася співпраця з професійно-технічними та вищими навчальними закладами Коломийщини щодо видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці. Проведено 6 семінарів з залученням  39 осіб.  Видано 19 ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці за професією «електрогазозварник».

У галузях професійно-технічної освіти впроваджуються елементи дуальної форми навчання, яка передбачає збільшення практичних годин, залучення у якості викладачів, інструкторів безпосередньо з виробництв, упровадження навчання за блочно- модульним принципом, адаптація системи оцінювання до умов і вимог реального виробництва. Такий підхід дозволяє максимально наблизити професійне навчання до умов реального виробництва,  конкретних робочих  місць, врахувати вимоги роботодавців до рівня кваліфікації та профілю компетентності працівників.

     Підтвердження професійної кваліфікації за результатами неформального навчання за робітничими професіями  протягом звітного періоду не  здійснювалося. 

    

     На виконання п.5  Забезпечення розвитку інклюзивного ринку праці. Сприяння зайнятості молоді.

     Всебічний розвиток старшокласників, формування їх здібностей та творчого потенціалу є запорукою становлення висококваліфікованого, конкурентноспроможного, мобільного професіонала. Навчання в старших класах – це період формування особистості, її цінностей та переконань. В сучасних умовах професійна орієнтація населення, зокрема, шкільної молоді, є одним з головних напрямів державної політики зайнятості. У зв’язку з цим державна служба зайнятості розгортає профорієнтаційну роботу принципово нового формату, в якій акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття, особливо молодіжного. Фахівцями Коломийської філії  проводилася  профорієнтаційна робота з старшокласниками та випускниками загальноосвітніх шкіл  Коломийщини з питань професійної орієнтації на вибір майбутньої професії. Протягом січня – червня 2021 року проведено 12 профорієнтаційних вебінарів  через додаток ZOOM у гімназіях та ліцеях Коломийщини. Із послабленням карантинних обмежень посилилася профорієнтаційна робота із учнівською молоддю, проведено 16 профорієнтаційних роки за участю 331 школяра.

     Протягом звітного періоду для учнівської молоді проведено 2 засідання клубу на тему «Успішна молодь – креативна молодь». Фахівці з профорієнтації Коломийської міськрайонної філії взяли участь у інтерактивному масовому заході до Дня захисту дітей, представивши локацію під назвою «Калейдоскоп професій».

    Фахівцями філії ведеться профорієнтаційна робота з педагогічними працівниками, так протягом півріччя проведено 5 методичних семінари з питань профорієнтаційної роботи з педагогічними працівниками, в яких взяли участь 29 педагогічних працівники.

      На   протязі   І півріччя  2021року здійснювалися заходи  спрямовані на врегулювання ситуації у сфері зайнятості, зокрема, використання економічних стимулів  для створення на підприємствах нових робочих місць праці, зниження рівня молодіжного безробіття, посилення соціального захисту найбільш уразливих верств населення. Щоб вирішити питання працевлаштування фахівці Коломийської філії проводять цикли інформаційних семінарів профорієнтаційного змісту, спрямовані на особистісну активізацію інвалідів щодо пошуку роботи, інформування про стан ринку праці та особливості працевлаштування в сучасних умовах, про види послуг, які надаються державною службою зайнятості, можливостей їх одержання. Протягом  6 місяців 2021року проведено 7 семінарів для окремих категорій громадян, в т.ч. за участю інвалідів (взяло участь 48 осіб).  Протягом звітного періоду послугами центру зайнятості скористались 200 осіб з інвалідністю, з них працевлаштовано  33 особи.  Проходили  професійне  навчання 23 особи. Брали участь  у громадських та інших роботах 1 особа з числа інвалідів.

      На особливому контролі сьогодні відслідковується надання допомоги особам, які переселились з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, надання  консультаційно- інформаційної підтримки  та надання повного спектру послуг  для підтримки переміщених осіб. Станом на 01.07.2021року на обліку в філії не перебуває  осіб з числа внутрішньо переміщених осіб. Спеціалістами центру зайнятості в ЗМІ активно висвітлюється інформація про проведені заходи і інформування внутрішньо переміщених осіб про послуги служби зайнятості.

                За сприяння державної служби зайнятості учасники АТО та члени сімей учасників АТО отримують гарантований шанс працевлаштуватися і самореалізуватися. Працевлаштування учасників АТО  та  членів сімей учасників АТО в цих умовах залишається надзвичайно актуальним.

       Станом на 01.07.2021року на обліку в філії перебувають  27 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО, 6 осіб   працевлаштовано  (2 особи  проходила професійне навчання, 1 особа  отримала одноразову виплату допомоги для заняття підприємницькою діяльністю).

    

              На виконання напряму 6. Забезпечення інноваційного розвитку послуг на ринку праці.

     Коломийська міськрайонна філія  розширила  можливості для самообслуговування суб’єктів  ринку праці щляхом запровадження електронних сервісів з роботодавцями, в тому числі новостворених про послуги служби зайнятості, про професійно-кваліфікаційний склад осіб, які зареєстровані в центрі зайнятості, зокрема використовуючи резюме безробітних, інформування роботодавців щодо просування новітніх форм роботи – складання та запис відео вакансій та відеорев’ю, про створення електронних кабінетів для клієнтів служби зайнятості, можливість подання роботодавцями звітності в режимі онлайн та переглядати стан укомплектування заявлених вакансій, здійснення добору працівників шляхом перегляду резюме. Протягом  І півріччя  2021 року створено 445 -  електронних кабінетів шукача роботи,  1 023 –  електронних кабінетів роботодавців.

 

               На виконання 7. Забезпечення реалізації ефективної  державної політики у сфері трудової міграції.

      Для забезпечення якісного та оперативного інформування громадськості щодо надання соціальних послуг незайнятому населенню та роботодавцям функціонує веб-сторінка обласного центру зайнятості та його офіційна сторінка в мережі Facebook, на якій висвітлюється інформація, матеріали з цих питань, проведення службою зайнятості заходів за участю представників органів влади, роботодавців, соціальних партнерів, незайнятих громадян. Про зміни в законодавстві України згідно Законів України „Про зайнятість населення”, „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, виконання Програми зайнятості населення,  профінформаційні та профконсультаційні послуги, організацію професійного навчання і стажування центр зайнятості регулярно інформує громадян  через місцеві засоби масової інформації: газети: „Вільний голос”,  телебачення: ПП „Телерадіокомпанія НТК”, радіомовну компанію ПП „Радіостудія „Сяйво”.

                  Коломийська міськрайонна філія тісно співпрацює з органами влади – відділами та управліннями Коломийської міської ради, райдержадміністрації об’єднаними територіальними громадами, сільськими  радами. Директор  філії  бере участь в засіданнях сесій,  нарадах усіх рівнів, виступає з питань, які  стосуються служби зайнятості.

                Організаційні заходи, які проводились в Коломийській  філії протягом звітного періоду, спрямовані на  посилення активної державної політики сприяння зайнятості населення та упередження стрімкого зростання безробіття на локальному ринку праці, на забезпечення  реалізації Стратегії подолання бідності та ефективного соціального захисту окремих категорій населення з обмеженою конкурентноздатністю на ринку праці.

 

 

Директор  Коломийської 

міськрайонної  філії  ІФ ОЦЗ                                                        М.Д.Мацьків