search

Інформація про хід виконання Програми зайнятості населення Івано- Франківської області на період до 2020 року

09.04.2019 о 14:04

На виконання Програми зайнятості населення Івано- Франківської області на період до 2020 року та Плану заходів щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення Коломийською міськрайонною філією   протягом   І кварталу 2019року проводилась робота щодо сприяння зайнятості населення, яка спрямована на працевлаштування незайнятих громадян, зокрема, соціально незахищених громадян, що не можуть на рівні конкурувати на ринку праці. Чисельність незайнятих громадян, що звернулася за послугами до центру зайнятості з початку 2019 року складає 5 156 осіб. Станом на 01.03.2019року перебувають на обліку в філії   743 безробітних громадян - 367 мешканці району. Рівень зареєстрованого безробіття на 01.03.2019року по Коломийському районі становить 0,73%. З числа осіб, що звернулися до центру зайнятості, працевлаштовано від початку року   1 504 особи.

На виконання п.1 Розширення сфери застосування праці та стимулювання заінтересованості роботодавців у створенні нових робочих місць Плану заходів щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення на період до 2020року, інформуємо:

На   протязі січня-березня 2019 року здійснювалися заходи спрямовані на врегулювання ситуації у сфері зайнятості, зокрема, використання економічних стимулів для створення на підприємствах нових робочих місць праці, зниження рівня молодіжного безробіття, посилення соціального захисту найбільш уразливих верств населення, а саме: компенсація єдиного внеску роботодавцям за прийнятого працівника за направленням філії на нове робоче місце. В результаті проведеної роботи протягом даного періоду   31 роботодавець створив 36 нових робочих місць для безробітних осіб та скористалися компенсацією витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, де відповідно до ст.14 та ст.26 Закону України «Про зайнятість населення» працевлаштували 17 осіб, які відносяться до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та відповідно до ст.27 Закону України «Про зайнятість населення» 19 осіб працевлаштували на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності, а саме Гуменна А.В., Криштофович А.М.,Тимофійчук Р.Д., Сілецька І.Р.,Березовський І.Д.,Драб.І.П, Михайлюк Б.О.,Вітенко І.Д., Вишиванюк М.В., Боледзюк С.С., Фіх Т.В, Матчак Л.В.,Березовський І.Д., Кобацька О.І., Коптюх С.С., Бордуланюк Р.В. та ін.

               Філією активізована системна інформаційно- роз’яснювальна робота з роботодавцями, що спрямована на формування соціальної відповідальності роботодавців, реалізацію соціальної політики в нових економічних умовах та в контексті норм Закону України «Про зайнятість населення». Для забезпечення зайнятості населення від початку 2019 року спеціалістами служби зайнятості проведено ряд заходів, зокрема, 8 семінарів, 3 круглих столи, 21 міні-ярмарка вакансій. В даних заходах взяли участь 119 роботодавців.

     На протязі даного періоду спільно з соціальними партнерами було проведено 3 круглих столи з роботодавцями, де основну увагу присутніх було зосереджено на надання соціальних послуг демобілізованим військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції та осіб з інвалідністю щодо додаткових гарантій у сприянні їхнього працевлаштування, Дані заходи проводились за участю представників Коломийської районної держаної адміністрації, Коломийської міської ради, управління праці міста та району, територіальних центрів соціальних послуг міста та району, управління Пенсійного Фонду, військового комісаріату,.

             Метою заходів було інформування присутніх про співпрацю служби зайнятості з роботодавцями, в тому числі новостворених про послуги служби зайнятості, про професійно-кваліфікаційний склад осіб, які зареєстровані в центрі зайнятості, зокрема використовуючи резюме безробітних, інформування роботодавців щодо просування новітніх форм роботи- складання та запис відеовакансій та відеорев’ю, про створення електронних кабінетів для клієнтів служби зайнятості, можливість подання роботодавцями звітності в режимі онлайн та переглядати стан укомплектування заявлених вакансій, здійснити добір працівників шляхом перегляду резюме.

    На протязі січня- березня 2019 року фахівцями філії з метою підбору персоналу було проведено на 20 підприємствах «день відкритих дверей на виробництві» (АТ "Коломийське ЗУБМ", ТзОВ "Леоні" , ТОВ "Трокс" , ВСП "Експлуатаційне вагонне депо Коломия",ВП "Моторвагонне депо Коломия, ТОВ ЗПК "ЮМАС", КП «Коломияводоканал» та ін.), де шукачам роботи надано інформацію про діяльність підприємств, наявність вільних робочих місць та вакантних посад, ознайомлено з основними напрямами роботи, перспективами економічного розвитку,   головними вимогами, які висуваються до працівників, графіком роботи та рівнем заробітної плати.

     В результаті проведеної роботи з роботодавцями із забезпечення повноти й оперативності поновлення даних про наявність вільних робочих місць і вакантних посад станом на 31.03.2019 року зареєстровано всього

1877вакансій. Рівень укомплектування вакансій становить 82,3% (загальний).

     Відвідано 512 ПОУ фахівцями філії, в ході яких виявлено 140 вакансій та в результаті яких роботодавці подали додатково до філії 140 вакансій.

     Протягом звітного періоду превентивних профорієнтаційних заходів для вивільнюваних працівників з метою їх адаптації до умов ринку праці та запобіганню безробіття не проводилося. З метою активізації незайнятих громадян до зайнятості власною справою протягом І кварталу 2019року службою зайнятості організовано 4 семінари з питань малого бізнесу, підприємництва та самозайнятості, в яких прийняло участь 35 осіб („Від бізнес-ідеї до власної справи”, «Як розпочати свій бізнес?», з питань організації зеленого туризму). 7 осіб з числа безробітних відкрили власну справу за сприяння Коломийського міськрайонної філії та отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю.

   На семінарах з роботодавцями проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота згідно Постанови КМУ№175 від 20.03.2013 року «Про порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру ». Відповідно до ст.31 Закону України «Про зайнятість населення» центром зайнятості організовувались громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру.Організація громадських та інших робіт тимчасового характеру займає одне з провідних місць у заходах активної політики зайнятості центру зайнятості, що спрямовані на пом’якшення соціальної напруженості на ринку праці та сприяють отриманню незайнятими громадянами додаткового доходу до сімейного бюджету, а також сприяють збереженню у них мотивації до праці і працевлаштуванню на постійне місце роботи. На протязі січня-березня   2019 року залучено     до виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру 210 осіб із числа незайнятих громадян.

              Роботодавці, які б зверталися до Коломийської міськрайонної філії служби зайнятості за допомогою по частковому безробіттю протягом І кварталу 2019 року не було.

     На виконання Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області та відповідно до Територіальної угоди між Івано-Франківською ОДА, об’єднанням організацій роботодавців та Радою профспілок області на 2019 -2020роки з метою підвищення рівня життя та заробітної плати, зниження рівня бідності філією служби зайнятості проводиться широко-роз’яснювальна робота   серед платників податків щодо норм чинного законодавства, зоокрема, в частині права громадян на працю, обов’язковості оформлення трудових відносин, виплата заробітної плати в конвертах, недотримання рівня мінімальної заробітної плати та доплата за кваліфіковані роботи. Даний напрям роботи служби зайнятості висвітлюється в засобах масової інформації та на стендах філії служби зайнятості, які розміщені в приміщеннях міської, селищних, сільських радах; управліннях праці та соціального захисту населення, податкової інспекції, управлінні пенсійного фонду, соціальних фондах, райдержадміністрації. Коломийською філією служби зайнятості протягом звітного періоду проведено 3 семінари з роботодавцями з легалізації зайнятості та заробітної плати.

        З метою реалізації Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства, в тому числі їх правого захисту, ліквідації дискримінації за ознакою статі при вирішенні питання працевлаштування Коломийською філією проводяться семінари з роботодавцями на тему: «Забезпечення рівних можливостей працівників при прийомі на роботу – позитивний імідж організацій та сучасного керівника», а також інші заходи, на яких висвітлюються   актуальні питання гендерної рівності.

     Семінари з гендерних питань проводяться з особами, які перебувають на обліку в філії в пошуках роботи. Протягом звітного періоду проведено з безробітними 1 семінар з гендерних питань, в яких взяли участь 15 осіб, проведено 2 семінари «Жінка на ринку праці», в яких взяли участь 23особи. З метою якнайшвидшого працевлаштування жінок, які перебувають на обліку в пошуках роботи, на базі Коломийської міськрайонної філії створено постійно діючий клуб «Жінки Коломийщини». Головна мета діяльності клубу полягає в підтримці жінок, які перебувають на обліку в філії, отриманні якісних та кваліфікованих інформаційних, консультаційних, юридичних та психологічних консультацій та в вирішенні проблем працевлаштування в найкоротші терміни.

     Пріоритетна мета діяльності Клубу – не лише допомогти при вирішенні конкретної проблеми, а й захистити жінку від виникнення подібних ситуацій в майбутньому шляхом надання консультацій та проведення ознайомчих бесід. Протягом звітного періоду засідання клубу проводилось 2 рази (взяло участь 22 особи). На зустрічі запрошувались соціальні партнери з центру соціальних служб для сім”ї дітей та молоді, Коломийського міськрайонного відділу з питань пробації.

             Протягом 2019 року підприємства, організації та установи, які повідомили Коломийську міськрайонну філію Івано –Франківського обласного центру зайнятості про масове вивільнення працівників, щоби сприяло різкому зростанню безробіттю не зверталися.

                З метою підвищенняефективності працевлаштування клієнтів служби зайнятості та можливості сучасного інформаційного просування самопрезентацій Коломийська міськрайонна філія розпочала роботу щодо просування новітніх форм роботи, а саме відео вакансії, відео резюме та відеорев’ю за допомогою онлайн-ресурсів (Веб – портал Івано-Франківського обласного центру зайнятості, офіційну сторінку мережі в Facebook, додатково створений канал відеохостингу Youtube). Протягом І кварталу 2019 року подано на канали та розміщено за згодою роботодавців 7 - відеорев’ю, а за згодою безробітних 51 – відео резюме.

   На виконання п.2 Підвищення професійного рівня та конкурентоспроможності економічно активного населення.

    В комплексі послуг, які надає служба зайнятості, значна увага приділяється професійній підготовці, перепідготовці або підвищення кваліфікації безробітних, зокрема, навчанню безробітних безпосередньо за конкретним замовленням роботодавців, що надає змогу після закінчення навчання бути працевлаштованим на підприємстві замовника. З метою соціального захисту, підвищення конкурентоспроможності незайнятого населення, враховуючи потребу в кадрах протягом протягом   І кварталу 2019 року за направленням служби зайнятості 195 осіб проходили професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та стажування за такими професіями та спеціальностями: менеджер із збуту, сестра медична, офіціант, бармен, бухгалтер, продавець-консультант, продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів, водій автотранспортних засобів, кухар, пекар, слюсар-ремонтник, тракторист, механік, електрогазозварник, укладальник виробів, складальник виробів з деревини, та ін. За січень- березень 2019 року працевлаштовано 117 осіб, які проходили професійне навчання.

      Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці» службою зайнятості видається особам ваучер для здійснення перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності (затвердженими Кабінетом Міністрів України), здобуття освіти на базі вже здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня. Коломийською філією протягом звітного періоду проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота серед зайнятого та незайнятого населення міста щодо можливостей отримання ваучерів особам старше 45 років та окремими категоріями громадян, налагоджувалася співпраця з професійно-технічними та вищими навчальними закладами Коломийщини щодо видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці. Для даної категорії проведено 5 семінарів з залученням 55 осіб. Висвітлювалася дана інформація в ЗМІ та на інформаційних стендах центру зайнятості.

     Підтвердження професійної кваліфікації за результатами неформального навчання за робітничими професіями протягом звітного періоду не здійснювалося.

На виконання п.3 Підвищення мобільності робочої сили на ринку праці та удосконалення регулювання трудової міграції.

Всебічний розвиток старшокласників, формування їх здібностей та творчого потенціалу є запорукою становлення висококваліфікованого, конкурентноспроможного, мобільного професіонала. Навчання в старших класах – це період формування особистості, її цінностей та переконань. В сучасних умовах професійна орієнтація населення, зокрема, шкільної молоді, є одним з головних напрямів державної політики зайнятості. У зв’язку з цим державна служба зайнятості розгортає профорієнтаційну роботу принципово нового формату, в якій акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття, особливо молодіжного. Фахівцями Коломийської філії проводилася профорієнтаційна робота з старшокласниками та випускниками загальноосвітніх шкіл Коломийщини з питань професійної орієнтації на вибір майбутньої професії. Протягом січня – березня 2019 року проведено 33 профорієнтаційних уроків в загальноосвітніх школах, в яких взяли участь 675 школярів. Проведено 3 Дні відкритих дверей центру зайнятості для учнівської та студентської молоді , де молодь мала змогу ознайомитись зі специфікою роботи усіх відділів та отримати відповіді на питання щодо вибору майбутньої професії. З метою безпосереднього ознайомлення з професіями, Коломийською міськрайонною філією проведено 11 професіографічних екскурсій та дні відкритих дверей на виробництві для старшокласників на підприємства міста та району.

      З метою поінформованості про навчальні заклади, протягом січня-березня 2019 для старшокласників міста та району проведено 5 днів відкритих дверей навчальних закладів.593 учні мали змогу ознайомитись з умовами вступу та навчання в Коломийському економіко-правовому коледжі, Коломийському індустріально-педагогічному технікумі, Коломийському медичному коледжі ім. І.Франка.

     

     Протягом звітного періоду з безробітним міста і району проведено 82 семінари з техніки пошуку роботи, в яких взяли участь 1027 безробітних.

 

              На виконання п.4 Сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці.

             Протягом 2019року Коломийською міськрайонною філією проводилась робота щодо сприяння зайнятості населення, яка спрямована на працевлаштування незайнятих громадян, зокрема, соціально незахищених громадян, що не можуть на рівні конкурувати на ринку праці,в тому числі особи, які переселились з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, учасники АТО та члени сімей учасників шляхом організації їх професійного навчання, перенавчання і перекваліфікації відповідно до потреб виробництва та підтримки підприємницької ініціативи безробітних, що зареєстровані у державній службі зайнятості.Одним з головних напрямів соціального захисту безробітних є додаткова підтримка соціально вразливих верств населення щодо допомоги в їх працевлаштуванні. На   протязі   2019року здійснювалися заходи спрямовані на врегулювання ситуації у сфері зайнятості, зокрема, використання економічних стимулів для створення на підприємствах нових робочих місць праці, зниження рівня молодіжного безробіття, посилення соціального захисту найбільш уразливих верств населення. Щоб вирішити питання працевлаштування фахівці Коломийської філії проводять цикли інформаційних семінарів профорієнтаційного змісту, спрямовані на особистісну активізацію інвалідів щодо пошуку роботи, інформування про стан ринку праці та особливості працевлаштування в сучасних умовах, про види послуг, які надаються державною службою зайнятості, можливостей їх одержання.Протягом І кварталу 2019 року проведено 4семінари для окремих категорій громадян, в т.ч. за участю інвалідів (взяло участь 50 осіб). За бажанням осіб з обмеженою працездатністю постійно проводиться психодіагностичне тестування для виявлення здібностей та нахилів до тієї чи іншої професії або виду діяльності, сприяння навчанню в ЦПТО ДСЗУ та центрах професійної реабілітації інвалідів. Протягом звітного періоду послугами центру зайнятості скористались 110 осіб з інвалідністю, з них працевлаштовано 8 осіб. Проходили професійне навчання 7 осіб.

  На особливому контролі сьогодні відслідковується надання допомоги особам, які переселились з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, надання консультаційно- інформаційної підтримки та надання повного спектру послуг для підтримки переміщених осіб. Станом на 31.03.2019року на обліку в філії немає осіб з числа внутрішньо переміщених осіб. Спеціалістами центру зайнятості в ЗМІ активно висвітлюється інформація про проведені заходи і інформування внутрішньо переміщених осіб про послуги служби зайнятості. На сайті Коломийської райдержадміністрації розміщено інформацію щодо надання соціальних послуг державної служби зайнятості для осіб, які переміщуються з окупованої території та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України. Коломийська філія співпрацює з Відокремленим підрозділом ГО «Всеукраїнське об’єднання українців Донбасу і Криму в місті Коломия» (голова О.П.Золотарьова) на предмет надання соціальної допомоги що входить до компетенції служби зайнятості.

                За сприяння державної служби зайнятості учасники АТО та члени сімей учасників АТО отримують гарантований шанс працевлаштуватися і самореалізуватися. Працевлаштування учасників АТО та членів сімей учасників АТО в цих умовах залишається надзвичайно актуальним.

               З перших днів звернення до центру зайнятості учасників антитерористичної операції вживаються необхідні заходи щодо надання послуг із працевлаштування, професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації забезпечення в найкоротші строки оформлення допомоги по безробіттю. Послуги служби зайнятості полягають не тільки в наданні соціальних послуг щодо сприяння працевлаштуванню, а й наданні психологічної, моральної підтримки, адаптації в мирному житті.

     Коломийською філією постійно проводяться інформаційні семінари та заходи для демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО. З початку року проведено 3 інформаційних семінари для військовослужбовців та учасників АТО, в яких взяло участь 38 учасників АТО. На заходи постійно запрошуються представники Управлінь соціального захисту населення міста та району, Управління Держгеокадастру, Коломийського міського центру з надання БВПД.

      Актуальним повстає питання залучення безробітних до служби в ЗСУ за контрактом. Систематично в Коломийській міськрайонній філії проводяться семінари з орієнтації на службу в ЗСУ, протягом звітного періоду проведено 5 семінарів, в яких взяло участь 73 особи.

              Станом на 31.03.2019 року на обліку в філії перебувають 37демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО (з них 17 з міста), 7осіб працевлаштовано (5 осіб проходили професійне навчання, 3 особи отримали одноразову виплату допомоги для заняття підприємницькою діяльністю).

    Коломийською філією ІФ ОЦЗ проводиться робота з неповнолітніми особами, які перебувають на профілактичному обліку та не зайняті суспільно-корисною діяльністю, з метою надання консультацій щодо послуг служби зайнятості, з’ясування ситуації, намірів та побажань, визначення форм та методів сприяння зайнятості кожної неповнолітньої особи (також відносяться до квотної категорії). Укладено договори про співробітництво щодо організації зайнятості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб, звільнених після відбуття покарання, які не досягли 35 років з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службою у справах дітей та Кримінально виконавчою інспекцією міста.

      Спеціалістами центру зайнятості при зверненні неповнолітніх віком до 18 років, дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування   надаються індивідуальні послуги кожній молодій людині з перших днів звернення до служби зайнятості з визначенням чіткого плану дій щодо їх працевлаштування. Служба зайнятості намагається доносити до учнівської молоді інформацію про актуальні професії на ринку праці на даний час і на перспективу, щоб навчання певній професії увінчалося працевлаштуванням на підходящу роботу. До служби зайнятості протягом 2019року не зверталися неповнолітні особи. У разі працевлаштування на ПОУ неповнолітніх, дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі про участь в оплачуваних громадських роботах таких осіб, здійснюється проінформування територіальних органів Державної інспекції з питань праці, службу у справах дітей та управління праці при Коломийській райдержадміністрації.

     Протягом 2019року до Коломийської філії особи, які звільнилися з місць позбавлення волі не зверталися.

              Службою зайнятості налагоджена робота та підписано договір про співпрацію з Державним підприємством «Підприємство Коломийської виправної колонії управління Державної Пенітенціарної служби України в Івано –Франківській області» щодо надання послуг центру зайнятості в пошуках роботи засудженим після звільнення. Протягом 2019 року у Коломийській виправній колонії №41(с.Товмачик) фахівцями Коломийської міськрайонної філії проведено 2 семінари із засудженими та офіцерським складом . Фахівець з профорієнтації порушила злободенні питання майбутнього працевлаштування осіб, звільнених з колонії, надання допомоги служби зайнятості цій категорії населення, розповіла про активні форми сприяння зайнятості, профнавчання за замовленням роботодавців. Серед офіцерського складу виникали питання щодо умов працевлаштування та переліку актуальних професій, адже на території колонії є професійно-технічне училище, яке готує столярів, різьбярів, малярів-штукатурів, тому засуджені є відповідно підготовленими до професійного життя в суспільстві.                      

                Про зміни в законодавстві України згідно Законів України „Про зайнятість населення”, „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, виконання Програми зайнятості населення, профінформаційні та профконсультаційні послуги, організацію професійного навчання і стажування центр зайнятості регулярно інформує громадян через місцеві засоби масової інформації: газети: „Вільний голос”, «Вітрина», телебачення: ПП „Телерадіокомпанія НТК”, радіомовну компанію ПП „Радіостудія „Сяйво”.

              Від початку 2019 року висвітлено 12 публікацій, з них: 11 статей (інформацій) опубліковано в пресі, відбулася 1трансляція – по місцевому телебаченню. Інформація по діяльність Коломийської філії висвітлюється на сайті Івано-Франківсьої обласної служби зайнятості та на сторінці у Фейсбуці.   Коломийська міськрайонна філія тісно співпрацює з органами влади – відділами та управліннями Коломийської районної ради та райдержадміністрації. Директор філії бере участь в засіданнях сесій, нарадах усіх рівнів, виступає з питань, які стосуються служби зайнятості.

              Організаційні заходи, які проводились в Коломийській філії протягом звітного періоду, спрямовані на посилення активної державної політики сприяння зайнятості населення та упередження стрімкого зростання безробіття на локальному ринку праці, на забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності та ефективного соціального захисту окремих категорій населення з обмеженою конкурентноздатністю на ринку праці.

 

 

Директор Коломийської

міськрайонної філії ІФ ОЦЗ                                                        М.Д.Мацьків