search

Інспектори праці міської ради вживають заходів для дотримання трудового законодавства

02.11.2018 о 11:30

Коломийська міська рада повідомляє, що на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.09.2018р. № 649-р «Про заходи спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» розпорядженням міського голови від 26.09.2018р.  № 265-р затверджено склад рейдової робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.   Зокрема членами рейдової робочої групи є працівники із наступних установ: Коломийського міського управління ДПСС ГУ Держпродспоживслужби в Івано - Франківській області, Коломийського ВП ГУНП в Івано - Франківській області, Коломийської міськрайонної філії Івано - Франківського обласного центру зайнятості, Коломийського управління ГУ ДФС в Івано-Франківській області, Коломийського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області та міської ради. Основними завданнями рейдової робочої групи є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства та ведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно.   

Протягом вересня та жовтня 2018 року рейдова група виходила на об’єкти сім разів, проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу із 120 роботодавцями про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, про правильний вибір системи оподаткування, про необхідність сплати єдиного соціального внеску.

Вся отримана інформація аналізується інспекторами праці міської ради, якими прийнято рішення та протягом вересня – жовтня 2018 року проведено тридцять одне відвідування роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю. Також у жовтні 2018 року інспектору праці міської ради було доручено провести позапланове інспекційне відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин у фізичної особи – підприємця. Контрольний захід проводився за участі працівників Коломийського ВП ГУНП в Івано - Франківській області та Коломийського управління ГУ ДФС в Івано-Франківській області. Підприємець створював перешкоди у діяльності інспектора праці при проведенні перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин (не надав інформацію, необхідну для проведення інспекційного відвідування, він та працівники об’єкта відвідування не надали пояснення з питань, що стосуються законодавства про працю), що привело до неможливості проведення інспекційного відвідування даного суб’єкта господарювання. Перешкоджання зафіксовано засобами відеотехніки. За актом про неможливість проведення інспекційного відвідування,   на підставі абзацу 7 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України, на фізичну особу – підприємця накладено штраф у стократному розмірі мінімальної заробітної плати - 372300 грн.