Коломийське міське управління Держпродспоживслужби нагадує операторам ринку харчових продуктів про провадження системи НАССР
Коломийське міське управління Держпродспоживслужби нагадує операторам ринку харчових продуктів про провадження системи НАССР в дитячих садках, школах, лікарнях, закладах громадського харчування. Це є гарантом якості в громадському харчуванні.
НАССР в дитячих садках і освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
* Особиста гігієна персоналу;
* Правильне прибирання відходів і сміття;
* Відсутність комах;
* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння. Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
* Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення харчової продукції, придбання харчової сировини, контролю упаковки, в якій знаходяться продукти;
* Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.
Згідно вимог статті 21 Закону України « Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчовик продуктів» всі оператори ринку, які провадять діяльність з харчовими продуктами зобов'язані до 20.09.2019року розробити, та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечник факторів та контролю у критичних точках НАССР , a також забезпечувати належне застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
За невиконання визначеного законом обов'язку оператор ринку харчовик продуктів несе відповідальність згідно вимог п. 4 ст..65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин » та тягне за собою накладення штрафу
- на юридичних осіб — у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат ;
- на фізичних осіб—підприємців у розмірі п'ятнадцяти мінімальних заробітних плат.