Коломийське міське управління Держпродспоживслужби - про небезпеку поширення кишкових інфекцій
До Відома гостей та мешканців міста Коломиї, а також керівників закладів громадського харчування та приватних підприємців задіяних у святкуванніфестивалю «Медовий спас у Коломиї» та Дні міста Коломиї
Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.
Лише у Києві за останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 людей. Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Випадки масових гостирих кишкових інфекцій з початку року фіксувались 77 раз.
Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль , фестивалів, ювілеїв, випускних вечорів , проводів в армію тощо.
Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:
· елементарне недотримання правил особистої гігієни,
· недотримання технології приготування страв;
· недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
· вживання неякісних харчових продуктів та води, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Ось і в нас наближаються масові святкування, це фестиваль «Медовий спас у Коломиї» та святкування Дня міста, під час яких будуть працювати не тільки стаціонарні заклади громадського харчування, але й багато тимчасових продавців виїзної та виносної торгівлі харчовими продуктами.
Тому щоб, не дай Бог, не опинитися на лікарняному ліжку необхідно дотримуватись простих правил:
· Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
· Не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
· Якщо їжу продають у невеличкому причепі, виникає питання: звідки заклад бере воду для приготування та наскільки коректними гігієнічно є умови роботи? Безпечніше в такому випадкуобратистаціонарнийзаклад.
· Інший фактор - самі продукти. Влітку, коли висока температура повітря, необхідно з обережністю ставитися до м'ясної їжі. Купувати можна тільки там, де є можливість перевірити накладні з датою постачання продуктів, які мають надаватися на вашу вимогу.
· Варто обирати охайні на вигляд та вже відомі торгові точки, які відповідають за якість їжі та бережуть свою репутацію.
· Використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
· Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
· Покупець має право отримати інформацію про наявність медичних книжок в персоналу торгової точки.
· І на головне - ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
Тож дотримуйтеся нескладних рекомендацій підчас святкувань і будьте здорові!
Коломийське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області