Методичні рекомендації щодо організації роботи салонів краси та перукарень у період карантину
Вступ
Коронавірус 2019-2020 року, або китайський коронавірус – це новий вид вірусу, що вперше був зафіксований серед людей у Китаї в місті Ухань наприкінці 2019 року та став сьогодні причиною масштабного спалаху респіраторних захворювань із важкими ускладненнями і високою смертністю. Вірус належить до родини коронавірусів і ще недостатньо вивчений.
Як передається коронавірус:
- при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини;
- при безпосередньому контакті із зараженими людьми – через немиті руки;
- при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.
Вимоги до організації роботи салонів краси та перукарень з метою недопущення розповсюдження нової коронавірусної інфекції (COVID-19)
1. Перед відкриттям салону краси або перукарні є обов’язковим проведення генерального прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих засобів по режиму дезінфекції по ентеровірусній інфекції.
2. Перед початком робочої зміни необхідно організувати щоденний "вхідний фільтр", який передбачає:
· проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з обов'язковим відстороненням від роботи осіб з підвищеною температурою тіла понад 37,2 0С і у яких виявлено з ознаками респіраторних інфекцій (підвищена температура, кашель, нежить);
· уточнення стану здоров'я працівника і осіб, які проживають разом з ним, інформації про можливі контакти з хворими особами або особами, що повернулися з іншої країни (опитування, анкетування і ін.).
3. Вхід до приміщення необхідно обладнати місцем обробки рук шкірними спиртовмісними антисептиками (з вмістом етилового спирту з концентрацією активно діючої речовини понад 70% за масою, ізотропилового спирту понад 60%), із встановленням дозаторів;
4. Перебування сторонніх осіб та очікування послуг клієнтам в закладі забороняється, за винятком не більше одного із батьків, які супроводжують малолітніх дітей та/або осіб, що супроводжують осіб з інвалідністю;
5. Обмежити контакти між працівниками та відвідувачами:
5.1 Організувати обслуговування за попереднім записом з дотриманням інтервалу не менше 15 хвилин між відвідувачами для виключення контакту між ними.
5.2. Дозволяється одночасне перебування однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування. Допуск клієнтів у заклад та перебування у закладі до початку надання послуги дозволяється лише у засобах індивідуального захисту (медичних, тканинних масках, респіраторах) з повним закриттям носа і рота.
5.3. Між місцями надання послуг потрібно забезпечити дистанцію не менше 2 метрів, рекомендовано надання послуг проводити кожному відвідувачу в окремому кабінеті.
5.4. Організовується позмінна робота співробітників.
5.5. Забороняється куріння, прийом їжі на робочих місцях, а також пригощати відвідувачів чаєм, кавою і т.д.
5.6.Прийом їжі персоналу має проводитись в спеціально відведеній кімнаті з обладнаним рукомийником для миття рук рідким милом, дозатором для обробки рук шкірним антисептиком, одноразовими паперовими рушниками.
5.7. Обов’язкове дотримання принципів соціального дистанціювання працівників і відвідувачів (в тому числі шляхом нанесення розмітки для дотримання відстані 2 метра).
6. Рекомендовано проведення знезараження повітря в приміщеннях з постійним перебуванням працівників і відвідувачів шляхом використання бактерицидних опромінювачів – рециркуляторів закритого типу, дозволених для застосування в присутності людей, відповідно до паспорта на відповідне обладнання.
7.Забезпечення умов для дотримання правил особистої гігієни працівників: часте миття рук з милом, використання шкірних антисептиків (з вмістом етилового спирту з концентрацією активно діючої речовини понад 70% за масою, ізопропилового спирту понад 60%).
8. Використання працівниками засобів індивідуального захисту: медичні маски або респіратори (без клапану) та одноразові рукавички.
9.Наявність тижневого запасу засобів індивідуального захисту дезінфікуючих і миючих засобів.
10. Проведення провітрювання приміщень кожні 2 години або після кожного відвідувача. Рекомендовано проводити постійне комфортне природне провітрювання приміщення.
11. Після завершення обслуговування кожного клієнта –обов’язкове проведення дезінфекції і поточного прибирання всіх контактних поверхонь (дверних ручок, вимикачів, підлокітників і т.д.) із застосуванням дезінфікуючих засобів по ентеровірусному режиму дезінфекції інструментів багаторазового використання.
12.Забезпечити фіксацію проведення щоденних дезінфекційних заходів у спеціальному журналі.
13. Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
· інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні телефонних записів, на власних сайтах в мережі Інтернет та соціальних мережах;
· контроль за використанням працівниками засобів індивідуального захисту, в т.ч. засобами відеонагляду;
· протягом робочого дня огляд працівників на ознаки респіраторних захворювань з термометрією;
· вологе прибирання з використанням миючих і дезінфікуючих засобів (в кінці зміни) і провітрювання не рідше, ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня зміни;
· тимчасове відсторонення від роботи осіб з груп ризику (старше 60 років, що мають хронічні захворювання, знижений імунітет, вагітних), із забезпеченням режиму самоізоляції;
· недопущення до роботи співробітників без актуальних результатів попередніх і періодичних медичних оглядів;
· проведення позачергового гігієнічного навчання по протиепідемічним заходам в перукарнях та салонах краси.
· організувати роботу відповідно до Державних санітарних правил для перукарень різних типів, затверджених постановою першого заступника Головного державного санітарного лікаря України від 25 березня 1999р. № 22.
14. Працівники повинні:
· регулярно мити руки з рідким милом та обробляти їх спиртвмісним антисептиком не рідше ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
· прикривати рота та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою;
· утримуватись від дотиків обличчя руками;
· Утримуватись від контактів з особами, що мають ознаки респіраторних захворювань;
· самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19
Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.
Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню цих засобів вказані режими для знезараження об'єктів при ентеровірусних інфекціях.
Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп:
0,25%, 0,5% та 1% галоїдовмісні препарати (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез Таб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»), киснеактивні (перекис водню, озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) - (Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі , а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.
Профілактична дезінфекція
Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника COVID-19. Цей захід проводиться в місцях масового перебування людей (агроринках, вокзалах, транспортних засобах, супермаркетах), на підприємствах, в установах, на територіях і т.д., де це захворювання відсутнє, але є реальна загроза його занесення ззовні. Включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції. Для дезінфекції хімічними речовинами застосовують найменш токсичні засоби. Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.
СПОСОБИ ДЕЗІНФЕКЦІЇ
1. МЕХАНІЧНИЙ - застосування механічних прийомів видалення збудників інфекційних захворювань (провітрювання, миття).
2. ФІЗИЧНИЙ - застосування високої температури. Низькі температури на патогенну мікрофлору не діють, тільки затримують ріст і є консервантом.
3. ХІМІЧНИЙ - хімічна реакція між вірусом і дезінфектантом, що використовується для дезінфекції. Всі хімічні речовини, які згубно діють на мікробну клітину називаються ДЕЗІНФЕКТАНТАМИ. Хімічний спосіб дезінфекції заснований на забезпеченні контакту між мікробною клітиною й хімічною речовиною.
Для проведення вказаних заходів керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано створити добровільні дезінфекційні загони.
Дезінфекція поверхонь і території у громадських та житлових спорудах
Дезінфекція поверхонь у громадських місцях є надзвичайно важливою ланкою в профілактиці зараження коронавірусом, тому що при акті кашлю, чханні відбувається утворення аерозолів, що складаються із дрібних крапель слини, мікроорганізмів і вірусів. Аерозолі затримуються приміщенні до 30 хвилин і поширюються на відстань до двох метрів.
Прибирання необхідно проводити не менше двох разів на день з використанням дезінфекційних, або мийно-дезінфекційних засобів. Під час прибирання знезаражують меблі, обладнання, крани і раковини, дверні ручки, підлогу. Знезараження проводять дворазовим протиранням або зрошенням з наступним протиранням ганчір’ям, зволоженим дезінфікуючим розчином. Знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети.
Засоби індивідуального захисту працюючих
Для проведення дезінфекції необхідно мати медичну маску N 95, захисні герметичні окуляри, одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами або комбінезон з прорезиновим фартуком, шапочку, 2 пари одноразових рукавиць.
Засоби для проведення дезінфекції
Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні установки, мото та ранцеві оприскувачі, відра, ганчір’я, швабри, тощо. Після використання прибиральний інвентар знезаражують в розчині дезінфектантів, після чого ганчір’я прополіскують і сушать. Європейський центр профілактики та контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,5% гіпохлориту натрію. Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом. Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни), простими дерев’яними меблями, проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрації 0,5% по активному хлору із розрахунку 300—500 мл/м2 при експозиції 1 год. По закінченні дезінфекції приміщення обов’язково провітрюють.
Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію
Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, % |
Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідне для приготування 10 л робочого розчину |
|
0,5% по активному хлору |
1% по активному хлору |
|
17 |
300 |
600 |
12 |
420 |
840 |
10 |
500 |
1000 |
9 |
560 |
1110 |
8 |
630 |
1250 |
5 |
1000 |
2000 |