search

На часі тури додаткової імунізації

01.07.2024 о 13:02

В Україні відповідно до рішення державної комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій від 17.06.2024 року на виконання розпорядження КМУ №562-р від 01.06.2023 року будуть проведені профілактичні щеплення особам, які пропустили планову імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правця.

За даними закладів охорони здоровя виконання запланованих обсягів щеплень до цих хвороб є критичними для формування колективного імунітету. З цієї причини на даний час у нас значно зросла захворюваність кашлюком, а від цього навантаження на медичну службу та бюджет. Переважна більшість хворих на кашлюк або зовсім не щеплені, або щеплені з порушенням календаря. Прогнозовано треба очікувати загострення епідемічної ситуації і щодо дифтерії та правця.

Відповідно до планів у цій кампанії повинні щепитись діти від року, а також дорослі, що з різних причин не були щеплені згідно з діючим Календарем щеплень. Це могло статись з причини відмови, стану здоров’я, відсутності вакцини чи інших умов. Для того, щоб не було епідемій цих хвороб, повинні бути вакциновані 95% всього населення. Пам’ятаймо, що цим самим ми захистимо не тільки тих, хто щепиться, а особливо тих, хто не може за станом здоров’я щепитися. Тому Коломийський районний відділ ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» пропонує звернутися до лікаря та переглянути отримані свої щеплення, а також тих з ким ви мешкаєте чи спілкуєтесь.

Профілактика епідемій у час війни є питанням особливо актуальним.