Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами - відмовитись від споживання дикорослих грибів
28.09.2017 о 15:06
Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо. Станом на 21.09.2017 року в нашій області зареєстровано 8 випадків отруєнь грибами, в результаті яких потерпіло 12 людей. Останні два сімейні випадки отруєнь викликані вживанням неістівних грибів таких як бліда поганка та сірі мухомори. Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами !!! 1. Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами - відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи в магазинах. 2. Якщо Ви не відмовились від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. 3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу, то обов’язково врахуйте наступне:
• ніколи не збирайте неїстівних грибів, яких не знаєте; • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик; • намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби – „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруєних; • якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі; • перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною; • не вживайте сирих грибів; • перед приготуванням будь-якої страви гриби відваріть гриби декілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) протягом 10-15 хвилин; • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді; • не давайте грибів малолітнім дітям; • ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.
Якщо вже трапилася біда і ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких :
– перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку допомогу"
– навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
• ніколи не збирайте неїстівних грибів, яких не знаєте; • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик; • намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби – „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруєних; • якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі; • перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною; • не вживайте сирих грибів; • перед приготуванням будь-якої страви гриби відваріть гриби декілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) протягом 10-15 хвилин; • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді; • не давайте грибів малолітнім дітям; • ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.
Якщо вже трапилася біда і ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких :
– перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку допомогу"
– навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.