search

Нітрати в ранніх овочах: поради фахівців як їх позбутися

12.05.2022 о 15:57

Перші в цьому сезоні овочі, фрукти та зелень вже з’явилися на прилавках. Але купуючи ранні фрукти та овочі, варто пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити - нітрати та пестициди.Слід пам'ятати, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, ніж сезонні зелень та овочі з грядки.

Держпродспоживслужба дає декілька корисних  порад для зниження вмісту нітратів у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля):

•Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 відсотків. Результат буде ще кращим, якщо води буде більше, а час вимочування довший.
•Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
•Вимочування в легкому розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58 відсотків.
•Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати, на 18-й день ця сполука майже не фіксується.
•Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте одразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
•Нітратні сполуки чудово знешкоджує лимонний або гранатовий соки, тож саме на їхній основі варто готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Симптоми отруєння нітратами:
•Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок;
•різка загальна слабкість, сонливість;
•у дітей – неспокійна поведінка;
•запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
•задишка;
•порушення координації рухів;
•зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
•у важких випадках – судоми, втрата свідомості;
•особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки.

Саме тому Коломийське міське управління Держпродспоживслужби рекомендує:
• купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
• не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
• купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не мають бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
• під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру;
• і, звісно ж, якщо вирощуєте їх самі, то з обережністю використовуйте добрива.