search

Нове бачення управління персоналом у місцевих радах

13.05.2019 о 10:55

Наприкінці квітня у Верховній Раді розпочав роботу дводенний практикум із галузевої законотворчості на тему «Кадри та організація роботи ради». Захід організовано Асоціацією міст України разом з Апаратом Верховної Ради України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)».

До практикуму долучилися секретарі міських рад, керівники та фахівці структурних підрозділів виконавчих комітетів міських рад з організаційних питань та кадрів, представники об’єднаних територіальних громад. Коломийську міську раду представив керуючий справами виконавчого комітету Тарас Кухтар.

 -       Найгострішого обговорення, під час практикуму у Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, отримала тема управління кадровим потенціалом в органах публічної влади, - ділиться Тарас Кухтар, - так зокрема, на часі вже відмовитися від застарілих принципів роботи кадрових служб, побудованих на підборі та використанні трудового ресурсу, та перейти до широко використовуваній у європейській та світовій практиці методології управління персоналом, змінивши саму систему організації роботи. Ефективність роботи публічної влади та посадовців зростатиме, не тільки коли служби управління персоналом здійснюватимуть підбір фахівців та їх підвищення кваліфікації, а також питаннями особистого розвитку “чиновників” та стимулювання їх до самоосвіти, шляхом залучення до роботи у тренінгах, галузевих форумах тощо.

І тут не останнє слово має сказати законодавча гілка державної влади, адже необхідно внести зміни до цілого ряду законодавчих актів, які чинні на даний час та не дають можливості належних чином розвиватись кадровій політиці органів місцевого самоврядування. Це зокрема необхідність прийняття нового Закону України Про службу в органах місцевого самоврядування”, проект якого, вже два роки не може знайти підтримки народних депутатів України.

 

Захід відкрили заступник Виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук та керівник відділу з питань методичної роботи  Управління по зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України Ольга Мікрюкова. Модератором практикуму виступив аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України Володимир Пархоменко.

 Працівники Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України ознайомили учасників із законодавчою процедурою та правилами проектування нормативно-правових актів. Фахівці Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України розповіли про особливості здійснення експертизи законопроектів.

Відкриті дані як інструмент законодавчих ініціатив презентували представники інформаційно-правового центру «Захист права на інформацію».

Практикум продовжився засіданням Круглого столу за участі Секретаріату Комітету з питань державного будівництва, регіонального розвитку та місцевого самоврядування, Мінрегіону та Національного агентства з питань державної служби. Учасники обговорили ключові аспекти реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, а також законодавче забезпечення форм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення та статутної нормотворчості.  Потім була екскурсія сесійним будинком Верховної Ради України.

Другого дня учасники практикуму ознайомилися з роботою Секретаріату Київської міської ради, відвідали Асоціацію міст України та отримали сертифікати про проходження навчання.