search

Шахраї під виглядом перевірки легалізації праці перевіряють підприємців

03.02.2017 о 15:34

Вже впродовж трьох днів до міської ради та управління праці та соціального захисту населення телефонують приватні підприємців з приводу осіб, які здійснюють перевірки щодо оформлення найманих працівників.

За інформацією Державної служби України з питань праці в Івано-Франківській області на даний момент здійснюються планові та позапланові перевірки виключно за направленнями.

Крім того, міська рейдова робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення цими днями свою роботу не проводила.

Якщо до Вас прийшла перевірка вимагайте направлення на перевірку або розпорядження міського голови та документи, які засвідчують особу.

У разі відсутності документів, просимо звертатись на «гарячу» телефонну лінію 0343322657 або за номером 102.

Однак, слід пам’ятати, що з 1 січня 2017 рокуюридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, згідно зі статтею 265 КЗпП у 2017 році будуть нести фінансову відповідальність відповідно до мінімальної  заробітної плати, яка встановлена на 1 січня 2017 року – 3200 грн.: 30 мінімальних зарплат (96 000 грн) – за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, саме:

– фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

– оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, встановлений на підприємстві (тобто людина офіційно має працювати 4 години, але за фактом працює 8 годин);

– виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;

– порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць;

– виплати не в повному обсязі.

         Управління праці та соціального захисту населення міської ради закликає всіх керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти соціальну напругу в суспільстві та отримати громадянам реальну соціальну підтримку. Пропонуємо Вам зареєструвати належним чином трудові відносини з своїми найманими працівниками, у випадку ігнорування цієї вимоги до Вас контролюючі органи вимушені будуть застосувати всі не заборонені законодавством заходи впливу.