search

Що потрібно знати роботодавцям, беручи на роботу неповнолітніх осіб.

05.06.2019 о 08:56

Зараз на часі пора літніх канікул. Багато дітей в канікулярний період хотіли б попрацювати.

Департамент соціальної політики нагадує, що потрібно знати роботодавцям, беручи на роботу неповнолітніх осіб.

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх. Разом з тим в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Не допускається прийняття та роботу осіб молодших 16 років, але як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Поряд з тим, для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, що досягли 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження.

Тривалість робочого часу неповнолітніх:

-         для працівників віком від 16 до 18 років становить 36 годин на тиждень;

-         для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) становить 24 години на тиждень

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку.

Оплата праці працівників молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Працівників молодше 18 років забороняється призначати на роботи, які пов'язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей.

Крім того, є ряд робіт, на яких забороняється застосування праці осіб молодше 18 років: 

- важкі роботи і роботи із шкідливими або небезпечними умовами праці; 

- нічні, надурочні роботи і роботи у вихідні дні.

Робота працівників молодше 18 років з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу. Вага окремого вантажу та сумарна вага вантажу, який повинні підіймати та переміщувати неповнолітні особи, не повинна перевищувати граничних норм.

Особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час (ст. 75 КЗпП України).