Що треба знати про африканську чуму свиней
Сьогодні, 31 березня, відбулося чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Коломийській міській раді. У зв’язку з тим, що неподалік Коломиї в Надвірнянському районі виявили збудник африканської чуми свиней, члени комісії обговорювали, як не допустити цю хворобу в місто.
Голова комісії заступник міського голови Володимир Бойцан зазначив, що якраз тепер, коли відбуватимуться передсвяткові ярмарки, слід вжити вичерпних заходів, щоб не допустити на цих ярмарках торгівлю продуктами харчування без лабораторних висновків, щоб продавці дотримувалися усіх правил торгівлі.
- Хоча африканська чума свиней для здоров’я людини не страшна, - розповів Іван Бежук, в. о. начальника управління Держпродспоживслужби в Коломиї, - проте для держави й місцевого самоврядування, для підприємців які продають м'ясо на ринку, та й загалом для коломиян, виявлення збудника обертається величезними економічними збитками.
Чому ж навколо «свинарської» проблеми стільки галасу? Річ у тім, що від хвороби немає вакцини, а оскільки вона швидко розповсюджується, то гине усе без винятку поголів’я. Відповідно, це мільйонні витрати з бюджету на відшкодування тим, хто вирощує свиней, витрати на заходи ліквідації вогнища захворювання, на дезінфекцію. На 45-денний карантин зачиняють ринки, а це – втрата робочих місць та й загалом незручності для тих, хто звик купувати там продукти.
Тому важливо, щоб коломияни й самі слідкували, щоб неперевірене м'ясо не потрапляло на прилавки, щоб не купували ковбасу у не встановлених місцях.
Що треба знати про АЧС
- Насамперед те, що африканська чума НЕ загрожує людині. Вона вражає виключно тварин, зокрема свиней (диких та свійських).
- Інкубаційний період АЧС триває від 3 до 12 діб.
- Вірус хвороби може зберігатися в:
- м’ясі інфікованих свиней до півроку.
- охолоджених тушах (4 °C) - півроку, у замороженому м’ясі (–20 °C) - безконечно.
- копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше.
- ґрунті залежно від пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна).
- при 50 °С вірус гине впродовж години.
- вірус АЧС виживає і за несприятливих умов: висихання та гниття.
- в умовах свинарського господарства з середньою температурою 24 °С вірус може успішно зберігатися до 3-4 місяців.
Як свині можуть заразитися?
- контакт здорових і хворих тварин.
- через працівників господарства - вірус може «засідати» на взутті, одязі, інструментах. Особливий ризик - коли тримають свиней удома;
- через транспортні засоби, водіїв;
- через м’ясні продукти чи згодовування внутрішніх органів інфікованої туші свині;
- через заражений вірусом корм, підстилку;
- через механічні вектори, в основному гризуни.
Як вберегтися від АЧС виробникам і споживачам?
- Щодня оглядайте тварин.
- Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях.
- Не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; виключте з раціонів інгредієнти тваринного походження.
- Не купуйте живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.
- Регулярно чистьте та дезінфікуйте виробничі приміщення.
- Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.
- Не допускайте відвідувати виробничі приміщення стороннім.
- Утримуйте свиней в закритих приміщеннях або надійно обгороджених, ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами.
- Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
- Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.
- Якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте їхні рештки домашнім свиням.