search

Щоб продовжити договір оренди необхідно не пізніше ніж за 3 місяці звернутись із заявою до орендодавця.

14.12.2020 о 10:09

Правила продовження оренди без аукціону закріплені у пункті 135 Постанови Кабінету Міністрів України від 03.06.2020р. №483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»:

135. Орендар, що має право продовжити договір оренди без проведення аукціону, звертається до орендодавця із заявою про продовження договору оренди не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди.

 

Якщо орендар не подав заяву про продовження договору оренди у зазначений строк, то орендодавець не пізніше ніж за один місяць до закінчення строку дії договору оренди повідомляє орендаря про те, що договір оренди підлягає припиненню на підставі закінчення строку, на який його було укладено, у зв’язку з тим, що орендар не подав відповідну заяву у визначений Законом строк, та про необхідність звільнення орендованого приміщення і підписання акта приймання-передачі (повернення з оренди) орендованого майна.

 

Також вищезазначена Постанова (пункт 143) регулює продовження оренди за результатами проведення аукціону:

 

143. Орендар, що має намір продовжити договір оренди, що підлягає продовженню за результатами проведення аукціону, звертається до орендодавця із заявою про продовження договору оренди не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди. Якщо орендар не подав заяву про продовження договору оренди у зазначений строк, то орендодавець не пізніше ніж за один місяць до закінчення строку дії договору оренди повідомляє орендаря про те, що договір оренди підлягає припиненню на підставі закінчення строку, на який його було укладено, у зв’язку з тим, що орендар не подав відповідну заяву у визначений Законом строк, та повідомляє про необхідність звільнення орендованого приміщення і підписання акта приймання-передачі (повернення з оренди) орендованого майна.

 

З повним текстом постанови Кабінету Міністрів України можна ознайомитись за посиланням

Також, звертаємо увагу, що чинний орендар не може звертатись із заявою про продовження договору оренди, якщо він має заборгованість зі сплати орендної плати до моменту погашення ним такої заборгованості.

Заяву подається шляхом заповнення електронної форми через особистий кабінет в електронній торговій системі.