search

Старости Коломийської ОТГ вчилися, як застосовувати інвестиційні інструменти в громадах

19.04.2019 о 15:10

Старости сіл Шепарівці та Товмачик, приєднаних до Коломийської ОТГ, пройшли навчання від проекту ПРОМІС у Івано-Франківську. Тренінг "Застосування інвестиційних інструментів в громадах" тривав два дні. Основні напрямки – інвестиційні можливості та маркетингові стратегії, можливості взаємодії з державними інституціями, які працюють в сфері залучення інвестицій. Іншими словами, старости не тільки знайомилися із механізмом співпраці з інвесторами, але вчилися створювати умови для того, аби такі знайшлися.

Серед практичних занять - робота в групах над завданнями:

·         чому саме інвестор має прийти в громаду,

·         які показники та умови цікаві для інвестора,

·         для чого потрібний інвестиційний паспорт громади,

·         як написати інвестиційний проект.

Виконуюча обв’язки старости с. Шепарівці Ірина Муцак розповіла про участь у тренінгу: «На такому тренінгу я була вперше і багато нового відкрила для себе. Найважливіше для мене було вивчити питання написання інвестиційних паспортів. Дуже сподобались ділові ігри, практикуми. Ми презентували свої роботи, колеги нас виправляли, радили, підкидали свіжі ідеї. Особисто я бачу перспективу інвестиційного розвитку Шепарівців у освоєнні вільних земельних ділянок, зокрема це аграрна та туристична сфери. Над цим і будемо працювати разом із громадською радою. Сподіваюсь до Дня незалежності ми презентуємо інвестиційний паспорт Шепарівців і він буде у вільному доступі на сайті Коломийської ОТГ. Як староста села я вболіваю за створення робочих місць у нашому села, за те, щоб ми отримували дохід від наразі вільних земельних ділянок, а отримані кошти могли б спрямувати на потреби громади».

Виконуючий обов’язки старости с.Товмачик Віктор Григорчук також вважає, що інвесторів найперше може зацікавити земля села, але при написанні інвестиційного паспорту староста планує зробити акцент на перевагах для інвесторів, які не тільки готові орендувати землю для сільськогосподарської діяльності, але й створювали підприємства первинної\вторинної обробки сировини, вирощеної на цих землях. Це дозволило б частково закрити питання безробіття в селі.

«До таких та інших навчання з розвитку місцевих громад міська рада планує залучити всіх старост Коломийської ОТГ, - зазначив заступник міського голови Роман Остяк. - Тепер місто і 6 сіл розвиватимуться пліч-о-пліч. Відповідно, Коломия готова вкладати кошти в розвиток приєднаних населених пунктів, а інвестиції – один із основних напрямків. Звісна річ, успіх передусім залежить від активності самих громад».

Проте на ділі написання інвестиційного паспорта – це перший і доволі невеликий крок у питанні інвестицій. Приміром Коломия зробила вагомі капіталовкладення для того, щоб керівництво «LEONI» обрали саме наше місто. Зокрема коштом міста проводились комунікації (вода, водовідведення), провели виніс високовольтної лінії, газопроводу та оптоволоконного кабелю зв’язку за межі ділянки під будівництво заводу. На це з міського бюджету витратили 6 млн. грн. і ще 3 млн. грн. – з обласного.