search

У Коломийській ОТГ запроваджують патронат над дитиною

01.10.2020 о 08:54

Інколи буває так, що через складні обставини, непорозуміння чи насилля дитина більше не може проживати разом із батьками або законними представниками. У такому разі, відповідно до реформи, впроваджено патронат над дитиною. Це тимчасове проживання, виховання і реабілітація у родині патронатного вихователя.  

Сьогодні в ратуші відбулася зустріч представників обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей облдержадміністрації, кандидатів у патронатні вихователі, представників департаменту соцполітики, єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг, управління освіти, КНП «Коломийський міський центр ПМСД», БФ "Карітас", на якій обговорили нюанси впровадження такої послуги в Коломийській ОТГ.

- Ми працювали над запровадженням послуги патронатної сім’ї, – розповів заступник міського голови Володимир Бойцан, - бо усвідомлювали, що саме у такий спосіб діти, які залишилися без батьківського піклування або потребують підтримки, можуть отримати досвід безпечних здорових сімейних стосунків.

Патронат у Коломиї єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг та служба у справах дітей розпочали впроваджувати рік тому. Кандидати успішно завершили відповідне навчання, включно з медичними, психологічними тренінгами.

На сьогодні біля 150 дітей із родин, які перебувають у кризовій ситуації, можуть бути клієнтами сім'ї патронатних вихователів. Гіпотетично навіть кожна родина може потрапити у ситуацію, коли в них трапиться складна життєва криза, тоді для дитини краще пожити від трьох до шести місяців у патронатній сім’ї. З родиною попрацюють фахівці мультидисциплінарної команди (психологи, соціальні працівники, медики) і залежно від результатів дитину можна буде повернути в сім'ю або позбавити батьків батьківських прав.

І тепер у нашій ОТГ буде така новітня послуга для захисту прав дітей.