search

Відбулися громадські слухання про тарифи на платні послуги у підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради.

04.10.2021 о 09:09

Відповідно до медичної реформи, всі лікувальні заклади перетворилися на підприємства. Це означає, що всі ці підприємства можуть надавати медичні та немедичні послуги і повинні отримати за це оплату.

Зазвичай вони цю оплату отримують із трьох джерел.

 

  • Перше – від держави згідно з контрактом з Національною службою здоров’я України за програмами медичних гарантій.
  • Друге – із програм підтримки місцевого самоврядування. Це фінансування, яким місцеві ради можуть допомогти для утримання чи на інші потреби закладу.
  • Третє – оплата за надані послуги, за які держава чи міська рада не передбачають відшкодування. Ці послуги також можуть бути надані підприємствам, організаціям чи жителям громади.

Щоб лікарні могли правильно згенерувати перелік цих послуг та розрахувати ціну за них, - розповів перший заступник міського голови Олег Токарчук, - міська рада має дати їм правила, як вони можуть сформувати перелік тих послуг, за які будуть брати гроші, і як скласти самі тарифи.

Громадські слухання, які відбулися 30 вересня, - наступний етап впровадження цього документа. Далі – рішення за міською радою.

- Це не означає, що оплата цих послуг ляже на кишені людей, - пояснює Олег Токарчук. - За якісь послуги заплатить роботодавець чи підприємство. Але певну кількість послуг людина оплачуватиме сама. Це, наприклад, обстеження без скерування сімейного лікаря. Тому найкращим інструментом є вчасно обрати сімейного лікаря і користуватися його послугами наповну.