search

Виплата грошової компенсації за самостійно придбані технічні засоби реабілітації

10.04.2019 о 08:18

До технічних засобів реабілітації, за які виплачується компенсація особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, належать спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація за придбання мобільного телефона для письмового спілкування. Вони також можуть придбати планшет замість мобільного телефона для письмового спілкування із строком п’ять років, на який видано виріб.

Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон для письмового спілкування є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років, що надали фіскальний чек, який підтверджує придбання планшета замість мобільного телефона для письмового спілкування, відшкодовується вартість планшета в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування.

Особам з інвалідністю I і II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного - дітям віком від шести років), аудіоплеєра. Підставою для виплати компенсації є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та фіскальний чек, що підтверджує придбання засобу.

Особи з інвалідністю I та II групи по зору та законні представники дітей з інвалідністю по зору можуть придбати мобільний телефон замість одного, декількох або всіх засобів (крім мобільних телефонів для письмового спілкування).

Особам з інвалідністю I та II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору, які надали фіскальний чек, що підтверджує придбання мобільного телефона замість одного, декількох або всіх засобів (крім мобільних телефонів для письмового спілкування), відшкодовується вартість мобільного телефона в межах граничної ціни, в тому числі сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору із строком п’ять років, на який видано виріб.

Гранична ціна на спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією становить:

мобільний телефон для письмового спілкування – 3 252 грн;

аудіоплеєр – 861 грн;

годинник механічний – 690 грн;

годинник електронний – 240 грн.

Оригінал фіскального чека для виплати компенсації передається особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками до органу соціального захисту населення не пізніше чотирьох місяців з дати, зазначеної в фіскальному чеку.

Компенсація виплачується органами соціального захисту населення шляхом перерахування коштів на особисті банківські рахунки осіб з інвалідністю та законних представників дітей з інвалідністю. 

Одночасно, повідомляємо, що Департаментом соціальної політики Коломийської міської ради протягом 2018 року компенсацію за самостійно придбані засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією виплачено 73 особам з інвалідністю на суму 135 825,90 грн. З них: 54 особи з інвалідністю по зору та 19 осіб з інвалідністю по слуху.

 

За більш детальною інформацією необхідно звернутися до департаменту соціальної політики Коломийської міської ради: вул. В.Чорновола, 55, м. Коломия, каб. №2, тел. 22659.