search

Всесвітній день протидії торгівлі людьми

29.07.2020 о 12:20

З метою привернути увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти цьому злочину, у 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. «Торгівля людьми здійснюється в багатьох формах і не знає кордонів. Торговці людьми зазвичай діють безкарно, оскільки їх злочини не привертають достатньої уваги. Цю ситуацію необхідно змінити», - зазначає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

         Сьогодні поняття «торгівля людьми» набуває нового змісту. Якщо раніше йшлося здебільшого про сексуальне рабство, то сьогодні воно увібрало в себе широкий спектр форм: від трудової експлуатації до нелегальної трансплантації органів. Способи використання людей доволі різноманітні. Чоловіків експлуатують як будівельників, шахтарів, на сільськогосподарських роботах; жінок – як домогосподарок, швачок, мийниць посуду. Дітей використовують здебільшого у жебрацтві та як дешеву робочу силу на некваліфікованих роботах або у розповсюдженні наркотиків серед підлітків.

Статтею 149 Кримінального кодексу України передбачено: «Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а також вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років».

В Івано-Франківській області працює телефон гарячої лінії для осіб, які постраждали від торгівлі людьми: +380342779989, а також можна звернутися до Коломийського відділу поліції за телефоном 102.

Більше інформації Ви можете отримати за посиланням: https://instagram.com/work_safe_ua?igshid=11h7dk9v6gw2u

та https://www.facebook.com/work.safe.ua/.