search

Як поводитись на воді, вберегтись від укусу змії та сонячного удару, як не отруїтись грибами, правила безпеки на дорозі та поводження з вогнем

26.07.2021 о 14:15

Безпечне літо! Як поводитись на воді, вберегтись від укусу змії та сонячного удару, як не отруїтись грибами, а також головні правила безпека на дорозі та контролю за вогнем у лісі - це все зібрано у цьому тексті. Рекомендуємо його уважно прочитати та поширити, щоб нагадати й іншим. Це займе не більше 5 хвилин Вашого часу, але вбереже вас та інших від лиха.

БЕЗПЕКА НА ВОДІ

Цілком зрозуміло, що хочеться втекти від такої спеки до найближчої водойми. Та, якщо нехтувати власною безпекою, відпочинок може обернутися неприємними наслідками. Тому пам'ятайте, що купатися у непристосованих для цього місцях заборонено. Не вживайте алкоголь, не користуйтеся засобами, які не призначені для плавання (дошки, колоди, матраци, камери від коліс та пильнуйте за дітьми.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПОМІТИЛИ НЕБЕЗПЕЧНУ СИТУАЦІЮ НА ВОДІ?

- першочергово зателефонуйте на 101 й 103 та повідомте рятувальників про ситуацію та місце знаходження;

- оцініть ситуацію. Якщо є змога використати рятувальні рятувальні засоби то скористайтеся ними для допомоги;

- не заходьте у воду, якщо не впевнені, що зможете допомогти;

- допомога надається залежно від стану потерпілого. За необхідності - надавайте першу невідкладну допомогу, доки не з'являться рятувальники;

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЬ ГРИБАМИ?

1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

2. Добре перегляньте гриби, які готуєте. Ніколи не споживайте гриби, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

3. Не вживайте сирих грибів.

4. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох замін води) протягом 30 хвилин.

5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння.

6. Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) чи будь яка інша симптоматика негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду можна промити шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, викликати блювання. Пити багато рідини. Не викидайте залишки грибів. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм, а відповідно визначити правильне лікування.

ЯК ВБЕРЕГТИСЬ ВІД УКУСІВ ЗМІЇ?

1. Не торкайтеся неперевірених предметів руками.

Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі, парку, в полі чи на сіножаті, а то й на власному подвір’ї. Змій багато в заболочених місцевостях, біля зарослих озер і ставків, у горах та степах. Ці тварини часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами повалених дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.

2. Не сідайте, якщо не перевірили місце.

Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду, пошурхотіть чи постукайте в тому місці палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони тікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватися, тож убезпечте себе цією простою дією.

3. Змії агресивні у відповідь. Не наближайтеся і не торкайтеся їх.

У більшості випадків змії, які мешкають в Україні, намагаються втекти, щойно помічають людину; агресію проявляють лише в разі небезпеки. Гадюки активні в денний час: як усі холоднокровні, вони полюбляють грітися на осонні. Зазвичай люди зазнають укусів, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на рептилію. Однак буває, що змія стає об’єктом своєрідного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змію, відійдіть убік без різких рухів: безпечна відстань — 1,5–2 м. Не намагайтеся зловити чи вбити змію — саме так і відбувається більшість укусів.

4. Одягайтеся відповідно

Якщо вирушаєте до місцевості, де потенційно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить від укусів. Це мають бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани треба заправити в черевики.

ЗАХИСТ ВІД СОНЯЧНИХ ОПІКІВ ТА ТЕПЛОВИХ УДАРІВ

Тепловий і сонячний удар виникають, коли людина тривалий час перебуває в умовах сильної спеки (тепловий удар) або під прямим сонцем (сонячний удар). Також тепловий удар легко отримати при тривалій фізичній роботі в полі, в задушливих приміщеннях, під час туристичних походів і фізичних тренувань. Якщо ви помітили у себе, або у когось поруч високу температуру тіла (40 С і вище), спрагу, відсутність потовиділення, почервоніння шкіри, прискорення дихання, підвищення частоти серцевих скорочень, то одразу зробіть наступне:

- викличте швидку допомогу (103);

- переведіть людину в кондиціоноване приміщення;

- зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття;

- рекомендується випити 1 літр води з додаванням 2 чайних ложок солі;

БЕЗПЕКА ДІТЕЙ НА ДОРОГАХ, ВУЛИЦЯХ ТА ДИТЯЧИХ МАЙДАНЧИКАХ

В літній період діти зазвичай проводять більшість часу на вулиці. І це добре, та знову ж, щоб уникнути неприємностей, дітям треба пам'ятати про заходи безпеки. Поговоріть з ними. Розкажіть про те, що не варто бавитися з піротехнічними та незнайомими предметами. Наголосіть, що не можна виконувати якісь прохання незнайомців. Особливо кудись піти чи поїхати з ними. Нагадайте й про ту небезпеку, яку несуть закинуті приміщення та площі. І підучіть разом правила дорожнього руху. Особливо ті, які надзвичайно важливі для дітей.

ЯК ВБЕРЕГТИ ЛІС ТА СЕБЕ ВІД ВОГНЮ?

– перед тим як розпалювати багаття, звільніть місце для нього від нагромадження сушняку, сухої трави або ж обкопайте місце навколо багаття невеликим рівчаком;

- не кладіть відразу занадто багато дров – велике полум’я не гріє, а обпалює, і стежити за ним складніше. Поки багаття горить, дивіться, щоб іскри не розліталися;

– перед сном багаття гасять і заливають водою. Якщо потрібно зберегти вогонь, то на ніч призначають чергового або засипають багаття попелом;

– після відпочинку обов’язково загасіть вогонь, залийте багаття водою, якщо її немає, то розгребіть головешки та подрібніть великі вуглини;

– не лягайте відпочивати біля багаття – це небезпечно, ви можете обгоріти або й задихнутися;

– збираючись додому, погасіть тліючі головешки, закопайте органічне сміття (целофан, скляний посуд заберіть із собою, адже він не розкладається в ґрунті).

- якщо помітили пожежу - телефонуйте 101, чітко вкажіть місце де ви знаходитесь і відповідайте на інші поставлені питання;