Як тара впливає на якість продуктів харчування та на організм людини
Люди часто зберігаючи продукти харчування навіть не задумуються яку саме тару правильно вибрати для того чи іншого продукту. Часом до харчового отруєння може призвести не зіпсований продукт харчування, а неправильне його фасування або зберігання у не відповідній тарі.
Коломийське міське управління Держпродспоживслужби рекомендує всім дотримуватися наступних правил зберігання харчових продуктів:
Зверніть увагу на маркування тари з пластику на дні (іноді дані виносять на етикетку): Знак в кружечку з трьох стрілок або під ним «РЕТ» - означає відносно безпечний пластик. Тара маркована знаком «PVC» інертна тільки до води. Взагалі чітке маркування - головна ознака безпеки. Не радимо купувати товар, якщо на тарі відсутнє маркування.
Ніколи не використовуйте пластикові пляшки повторно. Небезпечні не лише хімічні речовини, що містяться в них: в мікротріщинах пластика поселяються небезпечні хвороботворні бактерії.
Розкрили напій? Використайте швидше. Як тільки пляшку відкривають, вода і пластик починають міняти свої властивості.
Що важливо знати при купівлі та вживанні продуктів в металевих баночках?
- Вибирати банку без вм'ятини, яка може порушити спеціальне захисне покриття зсередини. В сплавах для виготовлення банок, хоч і в мізерній кількості, є присутніми важкі метали, у тому числі свинець.
- Розкривши банку, відразу ж перекладіть продукт в скляну ємність і щільно закрийте – при зберіганні в відкритій металевій банці продукт швидко псується і може викликати отруєння.
- Не купуйте консерви «про запас»: чим довше банка зберігається, тим вище вірогідність переходу шкідливого металу в продукт.
Не менш небезпечні домашні помилки в упаковці. Наприклад, часто ми використовуємо поліетиленові пакети.
Проте, мало хто знає, що в морозильній камері зберігати продукти можна тільки в спеціальних пакетах, які стійкі до низьких температур. Звичайні поліетиленові можуть виділяти токсичні речовини. Безпечний варіант - використовувати харчову плівку.
В холодильному відділенні не можна залишати ковбаси, вершкове масло і інші жирні продукти упакованими в поліетиленові пакети або плівку - хімічні речовини легко розчиняються в жирах і потрапляють в їжу. Ці продукти зберігайте у запакованими у алюмінієву фольгу. У неї ж добре завертати котлети, смажену рибу.
Для лимона і будь-яких кислих продуктів фольга неприйнятна: кислота взаємодіє з алюмінієм, утворюються токсичні речовини, включаючи оксид алюмінію.
Перш ніж відправити до каструлі сосиски або сардельки, зніміть з них оболонку (окрім натуральної).
Вироби в натуральній оболонці можна смажити, а у білковій - тільки варити.
Ці правила не є складними, дотримання їх не займає багато часу та зусиль, проте може вберегти Ваше здоров’я!