search

Як тара впливає на якість продуктів харчування та на організм людини

01.08.2019 о 11:55

Люди часто зберігаючи продукти харчування навіть не задумуються яку саме тару правильно вибрати для того чи іншого продукту. Часом до  харчового отруєння може призвести не зіпсований продукт харчування, а неправильне його фасування або зберігання у не відповідній тарі. 

 Коломийське міське управління Держпродспоживслужби рекомендує всім дотримуватися наступних правил зберігання харчових продуктів:

Зверніть увагу на маркування  тари з пластику на дні (іноді дані виносять на етикетку): Знак в кружечку з трьох стрілок або під ним «РЕТ» - означає відносно безпечний пластик. Тара маркована  знаком «PVC» інертна тільки до води. Взагалі чітке маркування - головна ознака безпеки. Не радимо купувати товар, якщо на тарі відсутнє маркування.

Ніколи не використовуйте пластикові пляшки повторно. Небезпечні не лише хімічні речовини, що містяться в них: в мікротріщинах пластика поселяються небезпечні хвороботворні бактерії.

Розкрили напій? Використайте швидше. Як тільки пляшку відкривають, вода і пластик починають міняти свої властивості.

Що важливо знати при купівлі та вживанні продуктів в металевих баночках?

- Вибирати банку без вм'ятини, яка може порушити спеціальне захисне покриття зсередини.   В сплавах для виготовлення банок, хоч і в мізерній кількості, є присутніми важкі метали, у тому числі свинець.

- Розкривши банку, відразу ж перекладіть продукт в скляну ємність і щільно закрийте – при зберіганні в відкритій металевій банці продукт швидко псується і може викликати отруєння.

- Не купуйте консерви «про запас»: чим довше банка зберігається, тим вище вірогідність переходу шкідливого металу в продукт.

Не менш небезпечні домашні помилки в упаковці. Наприклад, часто ми використовуємо поліетиленові пакети.

Проте, мало хто знає, що в морозильній камері зберігати продукти можна тільки в спеціальних пакетах, які стійкі до низьких температур. Звичайні поліетиленові можуть виділяти токсичні речовини. Безпечний варіант - використовувати харчову плівку.

В холодильному відділенні не можна залишати ковбаси, вершкове масло і інші жирні продукти упакованими в поліетиленові пакети або плівку - хімічні речовини легко розчиняються в жирах і потрапляють в їжу. Ці продукти зберігайте у запакованими у алюмінієву фольгу. У неї ж добре завертати котлети, смажену рибу.

Для лимона і будь-яких кислих продуктів фольга неприйнятна: кислота взаємодіє з алюмінієм, утворюються токсичні речовини, включаючи оксид алюмінію.

Перш ніж відправити до каструлі сосиски або сардельки, зніміть з них оболонку (окрім натуральної).

Вироби в натуральній оболонці можна смажити, а у білковій - тільки варити.

Ці правила не є складними, дотримання їх не займає багато часу та зусиль, проте  може вберегти Ваше здоров’я!