search

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплата грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, перелік таких засобів

27.05.2019 о 15:53

Одним із пріоритетних напрямків діяльності департаменту соціальної політики є забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 238 затверджено «Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації», яким передбачено новий механізм фінансування такого забезпечення за принципом «гроші ходять за людиною» і виплату компенсації вартості за самостійно придбані засоби реабілітації.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення належать:

-протезні вироби (включаючи протезно-ортопедичні вироби (ортези, протези), ортопедичне взуття);

-засоби для пересування (крісла колісні);

-спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (допоміжні засоби для особистого догляду та захисту: наколінники, рукавиці на протез; чохли та вкладиші для кукс верхніх та нижніх кінцівок, подушки протипролежневі та інші);

-допоміжні засоби для особистої гігієни: крісла – стільці, сидіння на унітаз, сидіння та підставки для ванни;

-допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки, поручні);

-меблі та оснащення (столи, меблі для сидіння, ліжка, матраци проти- пролежневі, перила та поручні, брусся, опори);

-спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією (магнітофони, диктофони, годинники, мобільні телефони для спілкування).

Постановою визначено порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, який передбачає такі кроки:

1)    особа з інвалідністю, або її законний представник подає до департаменту соціальної політики за місцем проживання або перебування такі документи:

паспорт або свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років), ідентифікаційний код, висновок МСЕК про встановлення інвалідності для осіб з інвалідністю (для дітей з інвалідністю – висновок ЛКК), індивідуальну програму реабілітації;

2)    на підставі зазначених документів спеціаліст департаменту соціальної політики надає консультацію, ознайомлює з каталогами засобів реабілітації та підприємствами, які виробляють ці засоби, та видає направлення на забезпечення технічними засобами реабілітації;

3)    особа або її законний представник обирає підприємство, де буде виготовлено засіб реабілітації за рахунок бюджетних коштів.

У 2018 році за бюджетною програмою 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю» за напрямком «Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації» департаментом соціальної політики заключено 157 договорів з підприємствами щодо забезпечення технічними засобами реабілітації, за якими сплачено   3763,0 тис.грн, з них:

- крісла колісні – 1714,8 тис.грн.;

- протезно-ортопедичні вироби – 867,90 тис.грн.;

- протези молочної залози – 77,8 тис.грн.;

- ортопедичне взуття – 641,6 тис.грн.;

- засоби реабілітації – 359,2 тис.грн.

Також виплачено компенсацію за самостійно придбані засоби для спілкування та обміну інформацією на суму 135,8 тис.грн.

За більш детальною інформацією необхідно звернутися до департаменту соціальної    політики    Коломийської   міської   ради: вул. В.Чорновола,    55, м. Коломия, каб. №2, тел. 22659.