search

Законодавство України суворо забороняє збір, продаж і купівлю рідкісних дикорослих рослин

20.03.2023 о 13:58

З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. Щороку, у весняний період, має місце торгівля громадянами ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

З метою збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України щороку екологічна інспекція проводить заходи  під  назвою «Первоцвіт», їх  метою є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин. Законодавство України суворо забороняє збір, продаж і купівлю рідкісних дикорослих рослин.

Зокрема, за збір, продаж та купівлю первоцвітів, передбачена адміністративна  відповідальність за  статтею 88-1 Кодексу  України  про адміністративні  правопорушення, з накладенням штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) також передбачають штрафи.

Відповідно до вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», та на виконання доручення Державної екологічної інспекції України  від30.01.2023  N  78  «Про  посилення  заходів  щодо  збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу» інспекція наголошує на необхідності  вжиття дієвих заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, особливо тих видів рослин, які занесені до Червоної книги України, недопущення та припинення торгівлі ними.