search

Заходи для збереження хвойних насаджень в передноворічний період

03.12.2021 о 14:11

Кожного року напередодні новорічних свят поліція виявляє непоодинокі факти самовільного зрубування хвойних насаджень. Управління комунальним господарством Коломийської міської ради закликає жителів громади бути свідомими та небайдужими до природи, дотримуватись природоохоронного законодавства, адже за його порушення передбачена відповідальність згідно чинного законодавства України. Вічнозелені сосни, ялини та ялиці поглинають вуглекислий газ, затримують пил, сажу, різноманітні токсичні, канцерогенні та радіоактивні речовини, виробляють кисень та очищують повітря. Своїм корінням вони укріпляють ґрунти, вразливі до ерозії, поглинають та втримують надлишок води.

Якщо все ж таки Ви вирішили прикрасити оселю живою ялинкою, нагадуємо, що реалізація новорічних ялинок повинна проводитись лише при наявності електронного маркування, тому просимо не купувати новорічні ялинки сумнівного походження та не сприяти незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю.

 Покарання за незаконний промисел, за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, передбачене ст. 246 Кримінального кодексу України («Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу»), яке карається штрафом від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Доводимо до відома, що розміри стягнень за заподіяну державі шкоду внаслідок самовільного зрубування хвойних насаджень розраховуються відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою КМУ від 23.07.2008 №665 і «Такc для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», затверджених Постановою КМУ від 08.04.1999 №559.

Не будьмо байдужими, адже існує багато способів, щоб не зіпсувати святковий настрій і врятувати дерева. Можна поставити на свята штучні красуні ялинки, які сьогодні пропонуються в широкому асортименті.