search

Зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

30.11.2021 о 13:44

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2021 № 1184 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій.

        Відповідно до внесених змін, надано право на отримання житлової субсидії у наступних випадках:

        - якщо у власності є мотоцикл або самостійно зібраний транспортний засіб, яким менше 5 років та вартість якого на дату набуття права власності не перевищує чотирьох мінімальних заробітних плат, встановленої на 1 січня року, з якого призначається субсидія;

        - якщо відсутні доходи у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати, коли дитина потребує домашнього догляду відповідно до пункту 3 частини першої статті 25 Закону України “Про відпустки”;

        - у разі придбання житла за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету;

        - у разі коли особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі рішення суду.

        Крім того, при визначенні права осіб на отримання житлової субсидії не враховуватимуться житлові приміщення, які розташовані в сільській місцевості, у селищах міського типу, а також ті, на які оформлено спадщину, за умови, що жодне із житлових приміщень, яке перебуває у власності, не здається в оренду.

        Однак, коли у будь-кого із складу домогосподарства або члена особи із складу домогосподарства на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, є більш ніж одне житлове приміщення, (крім житлових приміщень у гуртожитках та житла в сільській місцевості, селищах міського типу, на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, непридатного для проживання житла, яке належить на праві спільної сумісної чи часткової власності, на яке оформлено спадщину і не здається в оренду, житла, отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа за рахунок державного чи місцевого бюджету), - такі домогосподарства не мають права на призначення  житлової субсидії.

        Додатково інформуємо, що у разі, коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства.

        Доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за цією адресою не проживають, у сукупний дохід домогосподарства не враховуються (крім членів сім’ї осіб із складу домогосподарства).

        Не є перешкодою для призначення субсидії наявність у членів домогосподарства, які не проживають за зареєстрованим місцем проживання, та у членів їх сімей транспортних засобів, здійснення ними покупок та одноразових оплат на суму, що перевищують 50 тис. грн, купівлі іноземної валюти на загальну суму, що перевищує 50 тис. грн, наявність депозитів або облігацій на суму, що перевищує 100 тис. грн, наявність заборгованості зі сплати аліментів.