search

Зміни до програми "Державна соціальна допомога на догляд"

15.10.2020 о 08:34

29 липня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 663 «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд». 

Відповідно до внесених змін, державна соціальна допомога на догляд призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” або Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Для призначення державної соціальної допомоги на догляд за одинокими особами, яким виповнилося 80 та більше років, подаються такі документи:

- заява за формою, встановленою Мінсоцполітики;

- декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги за формою встановленою Мінсоцполітики;

- висновок лікарсько-консультативної комісії, де обов’язково повинно бути зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду.

Допомога на догляд призначається у розмірі 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2020 року – 655,20 грн, з 01.07.2020 року – 684,80 грн).

Допомога призначається у випадку не отримання надбавки до пенсії на догляд, компенсації за надання соціальних послуг, допомоги на догляд за особою з інвалідністю першої чи другої групи внаслідок психічного розладу, компенсації на догляд за особою з інвалідністю або особою, яка досягла 80 річного віку. Для осіб, які отримують такі компенсації і допомоги та мають право на допомогу на догляд, вона призначається з місяця припинення таких виплат.