search

1 грудня – Всесвітній день боротьби проти СНІДу

01.12.2022 о 11:42

Синдром набутого імунодефіциту сьогодні – одна з найскладніших проблем людства. Поширення ВІЛ-інфекції вже набуло характеру пандемії. Хвороба з назвою СНІД прогресує щороку та забирає життя мільйонів людей. Для СНІДу не існує перешкод, він однаково вражає чоловіків, жінок і дітей. Хвороба СНІД викликається ВІЛ - вірусом імунодефіциту людини. Інфікованих людей називають ВІЛ-позитивні. Проте лише кінцева стадія хвороби називається СНІД - синдром набутого імунодефіциту людини. У Коломийському районі на обліку знаходиться 125 осіб (чоловіків 69, жінок 54 та 2 дитини). Прикро, але факт: всі інфіковані - молодого віку 29-39 років. Один хворий помер у цьому році.

Дуже важливо знати, як передається ВІЛ, і, як від нього захиститися.

ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:

1. ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм. Тому необхідно захищатися і правильно користуватися чоловічими та жіночими презервативами.

2. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров'ю леза. Тому вкрай важливо використовувати одноразові голки та леза. Достатньо вимити в гарячій воді руки або об'єкти, на які потрапила кров.

3. ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе надати інформацію про те, яке лікування існує на сьогоднішній день, що знижує ризик зараження дитини. Наступні твердження є істинною правдою:

Шкіра нездоланний бар'єр для ВІЛ.

Такі комахи, як комарі, не переносять ВІЛ.

Можна торкатися, обніматися, цілуватися із ВІЛ-позитивною людиною, можна носити одяг ВІЛ-позитивної людини.

Можна користуватися предметами та пристроями, туалетом, душем, білизною разом із ВІЛ - інфікованою людиною.

ВІЛ не можна вдихнути, не має його в сльозах, поту, слині, не можливо заразитися, доторкнувшись до зараженої людини.

Знати - означає упередити!

Тести - єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Цей тест допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того і здійснюється через простий аналіз крові. В Коломиї у поліклініці функціонує центр анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. Знання про наявність хвороби дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити її розвиток і прогресування. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова.

ВІЛ-позитивна людина має право: вести особисте життя, мати друзів, одержувати інформацію і освіту. У жодному разі ВІЛ не може стати перешкодою при прийомі на роботу або стати причиною припинення трудової діяльності.  ВІЛ-позитивна людина не зобов'язана ставити до відома роботодавця про свій статус.

Олексій Косько, лікар-епідеміолог, завідувач відділення