search

Для жертв домашнього насильства

30.11.2022 о 15:21

Відповідно до Закону України "Про запобігання та протидії домашньому насильству", домашнє насильство – це дії фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, скоєні в родині чи в межах місця проживання, які призводять до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Від початку 2019 року домашнє насильство в широкому розумінні, як вид правопорушення, вважається в Україні кримінальним злочином. Тобто, щоб покарати кривдника, тепер не потрібно чекати, поки він вб’є або вчинить тяжких побоїв жертві – за образи, приниження та економічний шантаж домашні тирани можуть опинитися за ґратами.

Згідно статистичних даних, понад 3 млн. дітей в Україні стають свідками або жертвами домашнього насильства, зокрема, психологічного.

З метою забезпечення міжвідомчої співпраці, щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, розпорядженням міського голови при Коломийській міській об’єднаній територіальній громаді утворено Міжвідомчу раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, до складу якої входять представники структурних підрозділів міської ради, охорони здоров’я, освіти, Національної поліції України.

Якщо ж ви стали жертвою домашнього насильства, чи свідками вчинення таких протиправних дій, то:

 

- Викличте поліцію за номером 102, чи зверніться до Коломийського відділу поліції з заявою.

- Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції.

- Якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей Коломийської міської ради.

- Юридичні консультації і безоплатну правову допомогу ви зможете отримати у Коломийському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Коломия, вул. А. Міцкевича, 8 (перший поверх).