search

Чітко про коронавірус. Відповіді на найпоширеніші запитання.

18.02.2021 о 12:06

Відповіді на найпоширеніші запитання про COVID-19 у Коломийській громаді дає перший заступник міського голови Олег Токарчук.

Чи складна ситуація?

Так. Справи дуже серйозні. І хоча вже більше року, як короновірусна інфекція крокує планетою, вже всі, нівіть діти знають за санітарні норми і правила але щодня ми фіксуємо значний ріст хворих і Заповненість ліжкового фонду у лікарнях громади становить фактично 100%. Впродовж останнього місяця кожного тижня кількість вперше виявлених хворих мешканців Коломийської громади різко зростає. Це добре видно на графіку (Зображення 1)

Але це ще не все. За словами медиків у більшості хворих, які зараз перебувають у лікарнях, перебіг захворювання складніший, ніж раніше. Це збільшує час та вартість стаціонарного лікування пацієнтів, а також зростає відсоток смертності.

У лікарнях громади також практично вичерпана можливість розгортання додаткових ліжко-місць, адже це не тільки потребує додаткового обладнання і приміщень, а й фахівців. Медики виснажені.

Не варто вірити в міф, що вірусом хворіють лише літні люди. Ось які дані щодо захворювання у Коломийській громаді на CODIV-19 у віковому розрізі можна знайти на сайті НСЗУ (Зображення 2):

Чому так сталось?

Є низка причин. Найперша і найбільш важлива - нехтування карантинними нормами під час застіль та святкувань новорічних і різдвяних свят. Це запустило неконтрольований процес росту захворювання, який надзвичайно важко зупинити.

Також, додає темпу послаблення карантинних норм. Більшість з нас вже призвичаїлись до коронавірусу і перестали належним чином берегтись хвороби. Хоча це хибне рішення, адже зростає як кількість підтверджених випадків так і смертність (Зображення 3).

Які обмеження на території Коломийської ТГ будуть діяти?

- Переведено у дистанційний формат навчання такі освітні заклади:

* Ліцеї та гімназії (всі класи);

* Середні професійні та вищі навчальні заклади;

* Спортивні школи та школи естетичного виховання

* Зупинено роботу ЦНАПу, Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг Коломийської міської ради та "Інклюзивно-ресурсний центр Коломийської міської ради".

* Працівників усіх структурних підрозділів міської ради переведено на дистанційний формат роботи;

* Закладам громадського харчування дозволено працювати лише “на виніс” до 23:00;

* Заборонено роботу розважальних закладів (кінотеатрів, театрів, нічних клубів тощо);

* Заборонено проведення масових заходів (релігійних, культурних, соціальних, рекламних тощо);

* Проїзд в громадському транспорті тільки на сидячих місцях;

Де можна дізнатись свіжу інформацію?

На сайті міської ради, фейсбук-сторінках закладів охорони здоров'я громади, міського голови Богдана Станіславського та моїй, як профільного заступника міського голови, який опікується медициною. Також щодня ситуацію висвітлюють ЗМІ, за що їм дуже вдячні.

Що робити щоб не захворіти чи не принести до своїх рідних і близьких?

* носіть маску та що 2 години змінюйте її;

* часто мийте руки милом і водою або використовуйте спиртовмісний антисептик для рук;

* тримайтеся на безпечній відстані від усіх, хто кашляє або чхає;

* уникайте людних місць та масових заходів, та навіть візит до церкви плануйте з максимальним дотриманням безпекових правил (маска та відстань);

* не торкайтеся очей, носа або рота;

* під час кашлю або чхання прикривайте ніс і рот зігнутим ліктем або серветкою;

* не виходьте з дому, якщо погано почуваєтесь;

* якщо у вас лихоманка, кашель і вам важко дихати, зверніться до лікаря.

(Детальніше на зображенні 4)

Що робити якщо захворіли?

1) Залишайтесь вдома.

2) Подзвоніть своєму лікареві, з яким укладено декларацію.

Якщо ви не уклали декларацію або не можете додзвонитися до свого лікаря, одразу телефонуйте у кол-центр Коломийського міського центру первинної медико-санітарної допомоги за телефонами:

(050) 01 01 200, (067) 01 02 103

3) Опишіть своєму лікарю симптоми, можливі контакти з хворими. Окремо потрібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані (наприклад, такими, що повернулися з країн з місцевим розповсюдженням вірусу).

4) Виконуйте інструкції свого лікаря або оператора контакт-центру, на який ви зателефонували.

5) При невідкладних станах - температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання - набирайте 103 (детальніше на зображенні 5).

Як діяти, коли хтось порушує карантинні норми?

Національна поліція – 102;

Держпродспоживслужба - (0342)51-13-89, (0342)51-13-92, (0342)51-13-95;

Цілодобова гаряча лінія міської ради - 0800 50 33 03;

Міністерство охорони здоров’я – 0 800 505 201 (у разі, якщо Вам перешкоджають пройти тест на COVID-19, або належним чином не надають лікування);

Урядова гаряча лінія – 15 45;