search

Ієрархії управління відходами

26.06.2024 о 13:15

Інформація про ієрархію управління відходами відповідно до Закону України «Про управління відходами» від 9 липня 2023 року.

Ієрархія управління відходами передбачає таку послідовність дій з відходами:

1. Запобігання утворенню відходів. Основна мета цього пункту - це здійснити всі заходи, перед тим як речовина, матеріал або продукт перейде в категорію відходів. Тобто - зменшити кількість відходів, не купувати зайвого й передбачити повторне використання продукції чи подовження її життєвого циклу, це мінімізує несприятливий вплив утворених відходів на довкілля та здоров'я людини.

2. Підготовка до повторного використання. Підготовка до повторного використання - це максимальне використання речей та матеріалів до того моменту допоки вони стануть вже непридатними до використання. Тому закликаємо Вас використовувати повторно у процесі життєдіяльності: скляну тару, паперову, пластикову, та інші речі котрі ще можуть бути Вам корисними. Тим самим, ми зменшуємо кількість відходів та навантаження на наше довкілля.

3. Перероблення відходів. Перероблення відходів або рециклінг – це процес переробки відходів у матеріал, який можна використовувати повторно. Він є ключовим елементом циркулярної економіки та одним із основних етапів поводження з відходами. Ефективним він буде тоді, коли буде висока якість сортування відходів.

4. Інша утилізація, в т.ч. шляхом відновлення енергії. Інша утилізація - це операція, від якої відходи приносять користь. Найбільш поширеними є спалювання відходів, продукуючи вироблення теплової енергії. Важливо, щоб до спалювання не потрапляли небезпечні речовини, які з однією сторони характеризуються значним небезпечним вмістом. Тобто небезпечні відходи та побутову техніку, ми не можемо викидати до контейнерів зі змішаними відходами.

5. Видалення на полігони. Видалення (захоронення) на полігони - це санкціоноване видалення (захоронення) відходів на полігонах твердих побутових відходів.