search

Контроль за додержанням законодавства про працю необхідно повернути місцевому самоврядуванню

09.04.2021 о 17:01

На другому пленарному засіданні 11 сесії депутати підтримали звернення Коломийської міської ради до Президента України Володимира Зеленського щодо відновлення права органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.

Йдеться про підписання Президентом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» № 1320 від 04.03.2021 року. Після опублікування в газеті «Голос України» закон набере чинності наприкінці квітня. Відповідно не всі працівники, які постраждали від посилених карантинних обмежень у «червоній зоні», зможуть отримати виплати, ініційовані Президентом.

Текст звернення:

Коломийська територіальна громада з пересторогою сприйняла підписання Вами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» № 1320 від 04.03.2021 року. Підписанням Закону держава, на жаль, позбавила  територіальні громади права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.

Більше того, такий контроль був одним з небагатьох ефективних механізмів збільшувати доходи місцевих бюджетів через збільшення кількості легальних працівників, які сплачують податок на доходи фізичних осіб до нашого бюджету.

Коломийська міська рада уже більше трьох років здійснює контроль за працею. За увесь час роботи ми досягнули хороших показників не тільки у боротьбі з тінню, але й у захисті трудових гарантій працівників. Так, за результатами проведених інспекційних відвідувань прийнято рішень про накладення фінансових санкцій на загальну суму 1378,0 тис.грн., з яких поступило  до місцевого бюджету 548,0 тис.грн. Також за цей час інспекторами праці прийнято 1140 рішень про необхідність відвідування роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин, за наслідками яких роботодавцями додатково працевлаштовано 870 найманих працівників.

Позбавлення нас повноважень з контролю за додержанням законодавства про працю невідворотно зменшить доходи нашого бюджету та призведе до неотримання найманими працівниками  державних соціальних гарантій.   

Позитивним є ініціювання Вами законопроєкту № 5300, який уже прийнятий Парламентом і який передбачає державну підтримку застрахованих осіб, що втратили дохід через карантинні обмеження. В той же час, така державна підтримка буде надаватись тільки тим працівникам, за яких роботодавець сплатив єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Тобто, через те, що міська рада не може вплинути на роботодавця щодо сплати ним ЄСВ, робітник не отримає ініційовану Вами підтримку.

Тому, просимо Вас, Володимире Олександровичу, подати Парламенту Президентський законопроєкт з ініціативою відновити право органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.