search

Нагадуємо про заборону в магазинах, на ринках та в закладах громадського харчування розповсюджувати поліетиленові пакети

03.04.2024 о 15:34

У червні 2021 року набув чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Він спрямований на зменшення обсягу використання, обмеження розповсюдження та поступову відмову від масового використання тонких поліетиленових пакетів. з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Закон забороняє розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонких пластикових пакетів;
  • тонких пластикових пакетів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не стосуватиметься біорозкладних пакетів, однак на таке пакування наноситься відповідне маркування, яке повинне відповідати європейським стандартам.

За порушення вимог закону передбачені штрафи, а саме:

  • у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.