search

Напрямки підтримки бджолярів з державного та обласного бюджетів у 2021 році

21.04.2021 о 08:27

За інформацією Івано-Франківської ОДА, минулого року вперше в державному бюджеті було передбачено дотацію за утримання бджолиних сімей і наша область за цим напрямком підтримки отримала 12,8 млн.грн. (по Україні 239,79 млн. грн.). Зокрема, дотацією скористалися 1286 пасічників, що є власниками 62,3 тис.бджолосімей) та 10 суб'єктів господарювання, які займаються бджільництвом, у власності яких 1,6 тис. сімей.

За даними Держпродспоживслужби, в області станом на 1 січня цього року налічувалося всього 3056 пасік, які утримують 75482 бджолосім'ї. На 1547 пасік видано ветеринарно-санітарні паспорти, з них - 1413 занесені до реєстру операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво меду.

На Івано-Франківщині є ділова співпраця між аграріями, пасічниками та органами влади. Це дає свої результати, адже наразі немає випадків загибелі бджіл в області.

Звертаємо увагу на необхідність контролю за дотриманням норм та технологій застосування засобів захисту рослин під час обробітку посівів, що збереже галузь бджільництва.

Крім того, розроблено порядок реєстрації пасік, отримання ветеринарно – санітарного паспорта пасіки та проведення її обстеження.

Зразки документів:

ПОРЯДОК видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки

ПОРЯДОК реєстрації пасіки