search

Отримали повідомлення з банку про прощення боргу – подайте декларацію!

02.02.2021 о 10:38

Якщо банком було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту) та повідомлено про це боржника, то боржник самостійно декларує такі доходи та сплачує податки з них. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, відповідно до п. 164.2 ПКУ сума анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Декларування доходу отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове, у разі якщо сума прощеного боргу перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2020 році зазначена розрахункова сума складала – 1180,75 гривень.

Дохід у вигляді прощеного боргу слід відображати у розділі II податкової декларації „Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу”, у рядку 10.9.1 „у вигляді додаткового блага прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит, автомобіля, тощо)”. Зазначений дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Цього року податкову декларацію про майновий стан і доходи громадянам необхідно подати до 1 травня 2021 року. Відтак, задекларовану суму ПДФО і військового збору платниками необхідно буде сплатити до 1 серпня 2021 року.

Нагадаємо, згідно із нормами ПКУ кредитор (банк) зобов'язаний повідомити платника податку - боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному п.164.2.17 ПКУ, такий кредитор зобов'язаний виконати всі обов'язки податкового агента.

Також звертаємо увагу, що за кредитом, який отриманий на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку має право на сплату задекларованої суми податку протягом трьох років починаючи з року, в якому її задекларовано. Для розстрочення такої задекларованої суми платник податку разом із декларацією подає до контролюючого органу заяву у довільній формі, що містить фактичні дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту та/або відсотків), підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов'язання.