search

ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ ЩОДО ВРАХУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ ІНТЕРЕСІВ ПІД ЧАС РОЗРОБЛЕННЯ ПРОЕКТУ ДЕТАЛЬНОГО ПЛАНУ ТЕРИТОРІЇ  В УРОЧИЩІ ЛЕВАДИ (10 КВАРТАЛ) СЕЛА ВОСКРЕСИНЦІ КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ ОБ'ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

27.10.2020 о 09:38

Додаткові матеріали

Місце і строки ознайомлення з проектом містобудівної документації.

Ознайомитися з проектом містобудівної документації щодо розроблення проекту Детального плану території в урочищі Левади (10 квартал) с. Воскресинці Коломийської міської об´єднаної територіальної громади можна у відділі архітектури та містобудування міської ради за адресою: м. Коломия вул. Театральна, 13 та на офіційному сайті міської ради.

Відповідальний за організацію розгляду пропозицій громадськості Колісник Андрій Ярославович  − начальник відділу архітектури та містобудування Коломийської міської ради

Подання і завершення розгляду пропозицій:

27.10.2020 р. - 27.11.2020 р. відділ архітектури та містобудування (м. Коломия вул. Театральна, 13 тел. 2-48-61)

 

 

 

ЗМІСТ МАТЕРІАЛІВ

Позначення

Найменування

Примітка

 

Титульний аркуш

 

 

Зміст

 

 

Склад проекту

 

 

I. ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ

 

ПЗ

II. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

 

1. Перелік матеріалів (склад проекту)

 

 

2. Стислий опис природних, соціально-економічних і містобудівних умов.

 

 

3. Оцінка існуючої ситуації: стану навколишнього середовища, використання території, характеристика (за видами, поверховістю, технічним станом) будівель, об’єктів культурної спадщини, земель історико-культурного призначення, інженерного обладнання, транспорту, озеленення і благоустрою, планувальних обмежень.

 

 

4. Розподіл територій за функціональним використанням, розміщення забудови на вільних територіях та за рахунок реконструкції, структура забудови, яка пропонується (поверховість, щільність).

 

 

5. Характеристика видів використання території (житлова, виробнича, рекреаційна, курортна, оздоровча, природоохоронна тощо).

 

 

6. Пропозиції щодо встановлення режиму забудови територій, передбачених для перспективної містобудівної діяльності, в т.ч. для розміщення об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, охорони та збереження культурної спадщини.

 

 

7. Переважні, супутні і допустимі види використання території, містобудівні умови та обмеження (уточнення)

 

 

8. Основні принципи планувально-просторової організації території.

 

 

9. Вулично-дорожня мережа, транспортне обслуговування, організація руху транспорту і пішоходів та велосипедних доріжок, розміщення гаражів і автостоянок

 

 

10. Вулично-дорожня мережа, транспортне обслуговування, організація руху транспорту іпішоходів та велосипедних доріжок, розміщення гаражів і автостоянок

 

 

11. Інженерна підготовка та інженерний захист території, використання підземного простору.

 

 

 

 

12. Комплексний благоустрій та озеленення території

 

 

13. Містобудівні заходи щодо поліпшення стану навколишнього середовища.

 

 

14. Заходи щодо реалізації детального плану на етап від 3 років до 7 років.

 

 

15. Перелік вихідних даних.

 

ГП, ДПТ

IІI. ГРАФІЧНА ЧАСТИНА

 

 

  1. Схема розташування території у планувальній структурі населеного пункту М1:2 000

 

 

2. План існуючого використання території М 1:500

 

 

3. Проектний план М1:500.

 

 

4. Схема організації руху транспорту та пішоходів М 1:500

 

 

5. Схема інженерної підготовки території та вертикального планування М 1:500

 

 

6. Схема інженерних мереж, споруд і використання підземного простору М1:500

 

 

 

СКЛАД ПРОЕКТУ

Номер тому

Позначення

Найменування

Аркуш

1

2

3

4

Том-І

 

Вихідні дані для проектування

 

 

ПЗ

Пояснювальна записка

 

 

ГП, ДПТ

Графічна частина

 

 

 

Схема розташування території у планувальній структурі населеного пункту М1:2 000

 

 

 

План існуючого використання території М 1:500

 

 

 

Проектний план М1:500

 

 

 

Схема організації руху транспорту і пішоходів М 1:500

 

 

 

Схема інженерної підготовки території та вертикального планування М 1:500

 

 

 

Схема інженерних мереж, споруд і використання підземного простору М1:500

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                  

 

ПОЯСНЮЮЧА ЗАПИСКА

 

1. Перелік матеріалів детального плану території (склад проекту).

Детальний план території містить графічні і текстові матеріали:

- Склад графічних матеріалів детального плану території із зазначенням масштабів креслень наведено у таблиці 1.

- Текстові матеріали детального плану відповідають графічним матеріалам та викладені у пояснювальній записці.

 

2. Стислий опис природних, соціально-економічних і містобудівних умов.

Місцеположення і рельєф

Воскресинцісело Коломийського району Івано-Франківської області, розташоване на річці Прут. Село межує з півночі та заходу з містом Коломия, зі сходу — з селами Королівка та Корнич. В селі є одинадцятирічна школа, дитячий садок, бібліотека, народний дім, музей.

Перша писемна згадка про село припадає на 1353 рік. Дані зафіксовані в документах XIV–XV ст.: «Словник географічний королівства Польского», розділ І-XV, м. Варшава, 1880–1897 рр., том ІІІ.

Кількість населення становить 2147 людей. Площа населеного пункту - 13.19 км².

Згідно генерального плану с.Воскресинці розробленого Івано-Франківською філією проектно-вишукувального інституту «Діпромісто» та локальним змінам розробленим ФОП «Микуляк О.В.», територія на яку розробляється детальний план розташована в північній частині с.Воскресинці в урочищі «Левади».

Клімат

Клімат території помірно-континентальний. Населений пункт знаходиться на межі достатньо зволоженого теплого повітря (Придністров’я) і надмірного зволоження помірно-теплого  (Передкарпатське передгір’я).

Середня максимальна температура найжаркішого місяця за даними Коломийської метеостанції +22,10С, а в найхолодніший місяць -21,70С. Гранична швидкість вітру 10 м/сек. Вітри переважають північно-західні, західні та східні.

Грунти

Територія населеного пункту відноситься до Карпатської гірської області. Грунтовий покрив представлений дерново-середньо- і сильно підзолистими поверхнево-оглеєними грунтами. Механічний склад їх порохо-легкосуглинистий. Вміст гумусу невеликий – 2,8-8,0 %, з глибиною відсоток його різко зменшується. В результаті слабого стоку поверхневих вод, особливо весною і восени, ці грунти вимагають покращення водоповітряного режиму, для чого використовують гончарний дренаж. Кислотність цих грунтів висока. На підвищених елементах рельєфу – водороздільних гребнях, схилах розповсюджені слабо-, середньо- і сильно змиті різновидності цих грунтів.

Геологічна будова

В геологічній будові району приймають участь породи палеозою, мезозою, кайнозою. Породи палеозою залягають на значній глибині. Відклади мезозою представлені юрськими вапняками і конгломератами, крейдяними кременевими піщаниками. Відклади кайнозойської групи представлені породами палеогенової, неогенової і четвертинної систем.

 

 

 

 

 

Гідрологічні умови

Гідрологічні умови проектованого району характеризуються  наявністю водних горизонтів які залягають на відносно невеликій глибині і відносно легко доступні для експлуатації. До таких відносяться горизонт четвертинних відкладів.

Четвертинний водний горизонт приурочений до пісків і піщано-галечникової товщі алювію в районі річкових долин. Горизонт відрізняється невеликою потужністю, а також і невеликою водо насиченістю. Дебіти свердловин досягають 7-10м3/год.

Води цього горизонту мають задовільну якість і завдяки відносно неглибокому заляганню, активно експлуатуються місцевим населенням для своїх потреб.

Інженерно-будівельна оцінка

Враховуючи геологічну і геоморфологічну будову території розроблення детального плану відносяться до територій сприятливих для будівництва, а саме: ухил поверхні складає 0,5 – 8 %. Грунтові води залягають на глибинах понад 5м від поверхні і не затоплюються паводками. Заболоченість відсутня. Зсуви, карсти, яри, осідалість, заторфованість і гірські виробки відсутні. Основою для фундаментів є малопотужні четвертинні відклади, представлені делювіальними суглинками і алювіальними пісками, суглинками і галечниками, у плані інженерно-будівельного освоєння сприятливі, без улаштування штучних основ і складних фундаментів.

Планувальні обмеження, що розповсюджуються на територію розроблення детального плану:

· червона лінія вулиці;

· Інших планувальних обмежень щодо виділення шкідливих речовин, запахів, підвищення рівня шуму, вібрації, ультразвукових та електромагнітних хвиль, електричних полів, іонізуючих випромінювань, тощо на даній ділянці немає;

· Водоочисних споруд, об’єктів оздоровчого призначення в районі проектованої ділянки немає;

· Зони охорони пам’яток культурної спадщини, археологічних територій, історичного ареалу населеного пункту призначення в районі проектованих ділянок немає;

· Інших охоронних зон (навколо особливо цінних природних об’єктів, гідрометеорологічних станцій, уздовж ліній зв’язку, ліній залізниці, тощо) в районі немає;

· Особливого режиму використання земель навколо військових об’єктів збройних сил України та інших військових формувань в природній смузі в районі проектованої ділянки немає;

Планувальні обмеження щодо використання земельної ділянки, які виникли в період затвердження містобудівної документації не виникали.

Дана територія відноситься до 6-бальної сейсмічності. Згідно фізико-географічного районування ділянка відноситься до четвертої підзони ІІВ кліматичної зони.

 

3. Оцінка існуючої ситуації: стану навколишнього середовища, використання території, характеристика (за видами, поверховістю, технічним станом) будівель, об’єктів культурної спадщини, земель історико-культурного призначення, інженерного обладнання, транспорту, озеленення і благоустрою, планувальних обмежень.

Існуючий житловий фонд населеного пункту представлений переважно одноповерховою забудовою. За матеріалами стін переважають цегляні.

Внутрішний транспорт відсутній.

Населений пункт електрифікований, радіофікований, газифікований і телефонізований. По території населеного пункту проходять ВЛЕП 35кВ та 10 кВ. Територія розроблення детального плану вільна від будь-яких інженерних мереж. Детальним планом території передбачено прокладання ЛЕП 0,4кВ.

Централізована система водопостачання, каналізації і тепло-постачання у населеному пункті відсутні. Населення користується водою з шахтних колодязів.

 

4. Розподіл територій за функціональним використанням, розміщення забудови на вільних територіях та за рахунок реконструкції, структура забудови, яка пропонується (поверховість, щільність)

На території розроблення детального плану передбачено спорудження житлових садибних будівель. Забудова таких районів не повинна перевищувати 4-х поверхів.

Розташування і орієнтація житлових та громадських будинків повинні здійснюватись з урахуванням забезпечення нормативної тривалості інсоляції та норм освітленості відповідно до ДБН В.2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення» як в будинках, що будуються, так і в сусідніх житлових і громадських будинках.

Для догляду за будівлями і здійснення їх поточного ремонту відстань до межі сусідньої ділянки від найбільш виступної конструкції стіни треба приймати не менше 3,0 м. При цьому повинно бути забезпечене влаштування необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок.

Розміщення гаражів слід передбачати переважно вбудованими або прибудованими до житлових будинків по лінії забудови або в глибині ділянки.

Розрахункову щільність населення територій районів садибної забудови слід приймати відповідно до розміру присадибної ділянки наведеної в таблиці 2.

 

Таблиця 2. Показники розрахункової щільності населення (брутто) для районів садибної забудови

Тип забудови

Розмір ділянки кВ.м

Кількість ділянок на 1 га

Щільність населення (брутто), люд./га, при середньому складі сім’ї, чол.

2

3

4

5

6

Садибна

1500

5 - 6

10 - 12

15 - 18

20 - 24

25 - 30

30 - 36

Садибна

1200

6 - 7

12 - 14

18 - 21

24 - 28

30 - 35

36 - 42

Садибна

1000

8 - 9

17 - 18

26 - 27

34 - 35

43 - 44

51 - 52

Садибна

600

13 - 15

28 – 29

42 - 43

55 - 57

68 - 71

81 - 84

Садибна

500

16 - 17

34 – 35

50 - 52

66 - 68

82 - 84

97 - 99

 

З наведеної таблиці визначено що для території розроблення детального плану розрахункова щільність населення становить 20 – 24 люд. /га

 

5. Характеристика видів використання території (житлова, виробнича, рекреаційна, курортна, оздоровча, природоохоронна тощо)

Територія розроблення детального плану відводиться під житлову садибну забудову.

Район садибної забудови сформований окремими житловими чи блокованими будинками з присадибними (приквартирними) ділянками з господарськими будівлями або без них. Поверховість забудови, граничні розміри житлових будинків, площа забудови, вимоги до господарських будівель, їх складу, огорожі ділянок, благоустрою території встановлюються правилами забудови в залежності від розміру ділянок, умов інженерного обладнання, інсоляції будинків та територій, інших нормативних вимог, регіональних традицій.

 

 Параметри забудови:

Розмір земельної ділянки: (для блокованих житлових будинків та житлових будинків садибного типу 0,1077га з урахуванням площі забудови);

Мінімальна відстань від межі земельної ділянки до будівель – не менше 3м.

Коефіцієнт використання території для житлових будинків садибного типу не більше 0,5.

Висота будівель:

- Для основних будівель кількість поверхів - до 3-х з можливим використанням (додатково) мансардного поверху. Висота від поверхні грунту: не більше 9,6м до рівня плоского даху;   та не більше 13,6 м до гребня  у випадку коли дах має схили.

- Для всіх допоміжних будівель висота від поверхні грунту не більше 4,0 м;  та не білше 7,0м до гребня у випадку коли дах має схили.

Вимоги до огорожі земельних ділянок:

 - висота (до 1,2 м) має бути однаковою щонайменше в одному кварталі з обох боків вулиці;

- огорожа між суміжними ділянками повинна забезпечувати провітрювання та інсоляцію.

- огорожа присадибних ділянок не повинна виступати за червону лінію вулиці.

 

6. Пропозиції щодо встановлення режиму забудови територій, передбачених для перспективної містобудівної діяльності, в т.ч. для розміщення об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, охорони та збереження культурної спадщини.

На територіях, що відповідно до містобудівної документації змінюють свою функцію, знаходяться в межах зони реконструкції, або нового будівництва, режим використання та забудови, основні параметри забудови визначаються управлінням (відділом) містобудування та архітектури на основі діючих законодавчих та нормативних актів, будівельних норм та правил.

 

7. Переважні, супутні і допустимі види використання території, містобудівні умови та обмеження.

Територія сельбищної забудови призначена для постійного проживання людей в окремих житлових будинках з розміщенням кожного будинку на окремій земельній ділянці,  блокованих (спарених) житлових будинках.    

       Переважні види використання:

- окремі житлові будинки садибного типу, з підключенням до локальних очисних споруд,

- блоковані житлові будинки, з підключенням до локальних очисних споруд,

- спарені житлові будинки, з підключенням до локальних очисних споруд,

         Допустимі (неосновні та супутні) види використання:

- господарські будівлі та споруди,

- надомні види діяльності відповідно до санітарних та протипожежних норм,

- сади, городи,

- бані, сауни за умов каналізування стоків,

- теплиці, оранжереї, парники та інші споруди, що пов'язані з вирощуванням квітів, фруктів та овочів,

- вбудовані або окремо розміщені гаражі та відкриті стоянки, але не більш ніж 2 транспортні одиниці на одну земельну ділянку.

 

 

8. Основні принципи планувально-просторової організації території.

Територія розроблення ДПТ – це земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства громадянки: Білейчук І.І. Основні завдання планувально-просторової організації на території опрацювання це впорядкування та благоустрій території за рахунок формування житлового простору.

Основні принципи планувально-просторової організації на території проектування це формування житлового кварталу. Прибудинкові території формуються за принципом розмежування простору.

 

9. Житловий фонд та розселення.

Нове житлове будівництво проводиться за рахунок ущільнення існуючого житлового фонду, але за межами санітарно-захисних і охоронних зон та прибережних захисних смуг.

 

10. Система обслуговування населення, розміщення основних об’єктів обслуговування

Установи й підприємства обслуговування у сільських поселеннях розміщуються з розрахунку забезпечення жителів кожного поселення послугами першої необхідності у межах пішохідної доступності не більше 30 хв. Забезпечення об'єктами більш високого рівня обслуговування передбачаються на групу сільських поселень. Для організації обслуговування передбачаються, крім стаціонарних будинків, пересувні засоби і споруди сезонного використання, виділяючи для всіх відповідні майданчики.

 

11. Вулично-дорожня мережа, транспортне обслуговування, організація руху транспорту і пішоходів та велосипедних доріжок, розміщення гаражів і автостоянок.

Зовнішні транспортні зв’язки забезпечуються автомобільним транспортом. Пасажирські перевезення здійснюються автобусами і мікроавтобусами.

В залежності від функціонального призначення та планувальних міркувань генеральним планом передбачено, а детальним планом уточнюються закладені параметри передбачених до реконструкції житлових вулиць:

Червоні лінії:

- житлових вулиць— 10м.

Ширина проїзжих частин:

- житлових вулиць— 6м.

На розрахунковий період передбачається реконструкція всіх існуючих вулиць з влаштуванням нормативних габаритів елементів поперечного профілю.

Пасажирські та вантажні перевезення здійснюють приватні автомашини. Легкові автомашини зберігаються в індивідуальному житловому секторі за місцем проживання. Автостоянки, кооперативні гаражі відсутні.

 

12. Інженерне забезпечення, розміщення інженерних мереж, споруд.

Інженерне обладнання включає споруди водопостачання, каналізації, санітарної очистки, тепло-, газо-, електропостачання, телефонізації, які забезпечують необхідні санітарно-гігієнічні умови для життя населення та охорону навколишнього середовища від забруднення.

Водопостачання

Централізоване водопостачання відсутнє. Населення користується водою з шахтних колодязів.

Потреба у воді визначається для витрат на господарсько-побутові потреби населення, полив зелених насаджень, та на потреби промисловості і пожежогасіння.

Орієнтована витрата води для господарсько-питних і побутових потреб складає 250 л/добу

Дощова каналізація

На території передбачено збирання дощових вод в пониженні місця рельєфу з подальшим їх видаленням по вуличній мережі (відкритих лотках, кюветах) на прилеглі території (яри, понижені місця) і канавами відводитися поза межі населеного пункту

Газопостачання

Населений пункт газифікований. Газопроводами середнього та низького тиску газ по вуличній мережі подається до споживачів.

На території розроблення ДПТ газопровід відсутній. На розрахунковий період газифікація даної території не передбачена.

Електропостачання

Електропостачання с. Воскресині здійснюється від п/ст. 35/10 кВ. Розподіл проводиться через понижувальні підстанції від яких повітряними електролініями 0,4кВ струм подається до споживачів.

Детальним планом передбачено встановлення проектної лінії електропередач від трансформаторної підстанції 10/0,4 кВ до житлових будинків даної території.

Розрахунок електроенергії для господарських і комунальних потреб відповідно до питомих норм електропостачання – 1350 квт.год/рік на 1 особу.

Телефонний зв’язок

На час складання детального плану на території розроблення відсутні кабельні мережі АТС. Детальним планом на розрахунковий період не передбачається прокладання кабельних мереж зв’язку.

 

13. Інженерна підготовка та інженерний захист території, використання підземного простору.

Заходи з інженерної підготовки передбачають захист від несприятливих природних антропогенних явищ та прогноз зміни інженерно-геологічних умов при всіх видах використання.

Захист від підтоплення території передбачає відведення дощових вод в пониженні місця рельєфу з подальшим їх видаленням по вуличній мережі на прилеглі території і канавами відводитися поза межі населеного пункту

 

14. Комплексний благоустрій та озеленення території

Зелені насадження представлені приватними садами на присадибних ділянках.

Детальним планом передбачено озеленити і благоустроїти територію. Крім того, пропонується організація зон відпочинку в житлових зонах та озеленення вулиць і доріг.

Вибір асортимента насаджень визначається природними умовами місцевості. Основна маса насаджень має складатися з місцевих, цінних, довговічних порід дерев та кущів у відповідності з умовами вирощування.

Екзоти та садові форми дерев і кущів необхідно застосовувати у невеликій кількості, при створенні галявин, долин, груп, у озелененні найбільш парадних місць.

Для збереження декоративності зелених насаджень у зимовий період, у склад насаджень необхідно вводити хвойні та вічнозелені дерева та кущі, а також кущі з яскравим забарвленням стовбура та гілок.

 

 

15. Містобудівні заходи щодо поліпшення стану навколишнього середовища.

Людина –це найголовніше багатство, основний потенціал розвитку населеного пункту.

Для покращення санітарно-гігієнічного стану необхідно дотримуватися всіх нормативно-допустимих розривів, інженерно-технічних заходів, озеленення, шумозахисту тощо.

Даним детальним планом території встановлені необхідні санітарно-захисні і охоронні зони та прибережні захисні смуги, які є територіями обмеженого господарської діяльності. Охоронні зони встановлені згідно діючих норм і правил.

Для покращення санітарно-гігієнічного стану і безпечного проживання людей необхідно дотримуватися всіх нормативно-допустимих розривів, інженерно-технічних заходів, проводити озеленення тощо.

Згідно Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку", що вступив в дію з 12 жовтня 2018 року та змін до пункту 4 статті 2 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" Детальний план території в урочищі «Левади» (квартал №10) села Воскресинці Коломийської міської об’єднаної територіальної громади не підлягає стратегічній екологічній оцінці, тому що до планової діяльності індивідуального житлового будинку не передбачена процедура оцінки впливу на довкілля згідно ст. 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля".

Основні містобудівні заходи щодо поліпшення стану навколишнього середовища :

- організації дощової каналізації та системи відкритих лотків (кюветів) для відводу дощових вод;

- вертикальне планування території;

- благоустрій вулиць і проїздів;

- розчищення та укріплення водовідвідних каналів.

- озеленення ділянок житлової забудови.

 Для збереження зелених насаджень, дренованої поверхні землі, сприяння природному відведенню дощових вод та покращенню мікроклімату пропонується замощення виконати з решітчастих систем мощення (з можливістю подальшого росту трави) для стоянок. Також рекомендується даний тип покриття виконувати для покриття проїздів та місць стоянки легкового автотранспорту на території присадибних ділянок.

Одним з найважливіших завдань при реалізації рішень даного ДПТ, є максимальне збереження зелених насаджень на ділянках. Проектований коефіцієнт озеленення земельних ділянок садибної житлової забудови повинен становити не менше 50%.

Проектом не передбачено розміщення на території ДПТ об’єктів, що можуть здійснювати негативний вплив на умови проживання кварталу. Територія кварталу повинна бути належним чином благоустроєна та освітлена. Замощення вулиць і проїздів асфальтобетон, пішохідної частини – фігурні елементи мощення.

 

16. Заходи щодо реалізації детального плану на етап від 3 років до 7 років.

До першочергових заходів слід віднести:

- Впорядкування та благоустрій території;

- Реконструкція вулиць з влаштуванням нормативних габаритів елементів поперечного профілю;

- Посадка зелених насаджень.