search

У 2022 році на Коломийщині на туберкульоз захворіло 60 жителів

15.03.2023 о 09:15

Епідемічна ситуація в районі на захворюваність на туберкульоз викликає занепокоєння. Так, лише у 2022р. захворіло 60 мешканців. Прикро, але  найбільше хворіли у селах Годи-Добровідка (4 випадки), Велика Кам’янка, Торговиця, Печеніжин, Коршів (по два випадки), 2-є хворих виявили у будинку нічного перебування та у одного переселенця. Варто пам`ятати, що на туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі люди мають більший ризик виникнення захворювання, а саме:

- особи, що перебувають у постійному контакті з хворими на туберкульоз (родичі, медпрацівники, соціальні працівники);

- ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД;

- особи, хворі на алкоголізм, курять чи вживають наркотики;

- особи з ослабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб (цукровий діабет);

- діти та літні люди, оскільки їх імунна система ще остаточно не сформована або вже ослаблена.

       В умовах війни життя багатьох українців значно погіршилося. Неймовірно складні умови, тривале перебування у непристосованих підвалах та сховищах, без світла, води, тепла та їжі, стреси, міграційна криза… Усі ці фактори призводять до зростання захворюваності.

       Основні симптоми захворювання:

- кашель, що триває понад 2 тижні;

- підвищена температура тіла понад 7 днів;

- утруднене дихання;

- біль у грудях;

- поганий апетит, постійна слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищена пітливість, особливо вночі;

- кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

       Якщо ви занедужали і маєте схожі симптоми – негайно зверніться до лікаря! Якщо лікар запідозрить хворобу, вас скерують до профільного фтизіопульмонологічного кабінету, що розташований у приміщенні інфекційної лікарні м.Коломия.

      Наразі у Коломийській районній лікарні є найсучасніше цифрове обладнання, за допомогою якого можна протягом короткого часу встановити збудник інфекції та чутливі до нього антибіотики. Так, молекулярно-генетична діагностика туберкульозу на сучасних апаратах “Джин експерт” дозволить виявити збудник хвороби протягом 3-ох годин. Швидке встановлення точного діагнозу допоможе своєчасно призначити відповідні антибіотики та скоротити як час необхідний для повного одужання хворого, так і підвищити ефективність його лікування!

Олексій Косько, завідувач відділення епіднагляду (спостереження) за інфекційними хворобами