search

Управителі багатоквартирних будинків мають пройти професійну атестацію - зміни в законодавстві

09.10.2020 о 07:53

Однією з умов формування професійного ринку управління багатоквартирними будинками в розвинених Європейських країнах є підтвердження фахівцями свого фахового рівня в акредитованих органах сертифікації персоналу. 

Від 1 січня 2019 року в Україні також було впроваджено норму з обов’язкової професійної атестації управителів багатоквартирних будинків.

Згідно з частиною 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» кожен управитель – юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «менеджер (управитель) житлового будинки (групи будинків)», а управитель – фізична особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію, або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

Асоціацією управителів житла спільно з Інститутом муніципального менеджменту було ініційовано внесення змін до деяких нормативно-правових документів з метою розширення кола осіб, які можуть бути допущені до проходження професійної атестації та скасування обов’язкового проходження навчання управителями.

Тож на прохання професійної спільноти Міністерство розвитку громад і територій України видало наказ від 30.10.2019 №252 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 87 «Житлове та комунальне господарство населених пунктів»)» яким змінено кваліфікаційні вимоги до осіб, що можуть бути допущені до проходження професійної атестації за професією «Менеджер» (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

Таким чином відповідно до наказу Мінрегіону на сьогодні встановлено такі кваліфікаційні вимоги до осіб, які бажають пройти процедуру професійної атестації:

вища освіта другого (магістерського) рівня у галузі управління та адміністрування без вимог до стажу роботи;

перший (бакалаврський) рівень вищої освіти, стаж роботи у галузі житлово-комунального господарства не менше 5 років;

другий (магістерський) рівень вищої освіти стаж роботи у галузі житлово-комунального господарства не менше 2 років.

Після прийняття даного наказу Орган сертифікації персоналу «Інститут муніципального менеджменту» пройшов процедуру розширення акредитації в Національному агентстві з акредитації України зміни та отримав право здійснювати процедуру професійної атестації згідно кваліфікаційних вимог до заявників, встановлених Наказом Мінрегіону №252.

Слід підкреслити, що сьогодні для проходження професійної атестації заявникам потрібно мати повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) та не менше двох років досвіду роботи у галузі житлово-комунального господарства, або мати базову вищу освіту (бакалавр) та не менше 5 років досвіду роботи у галузі житлово-комунального господарства.

Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, вартість тощо, можна по телефону (093) 392- 16-22, або шляхом надсилання листа на електронну пошту: k.oshivko@imm.in.ua