search

Управління комунального господарства повідомляє про посилення охорони ранньоквітучих рослин

15.04.2021 о 12:24

Щороку у весняний період триває масова торгівля на ринках та поза їх межами дикоростучих декоративних рослин, занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Збирання ранньоквітучих рослин, таких як підсніжник білосніжний ( звичайний ), шафран Гейфелів (крокус), білоцвіт весняний, конвалія звичайна, призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Відповідно до вимог законів України «Про охорону навколишнього середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України» на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 08.02.2021 року № 22 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу» та наказу Державної екологічної інспекції Карпатського округу посилено охорону первоцвітів.

Так, за порушення порядку придбання та збуту рослин, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх із природного середовища передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно із статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачено накладення штрафу від тридцяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів, що перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної Книги України, або які охороняються відповідно до  міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від  ста до двохсот п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Згідно із статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, дії погіршення, знищення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, пошкодження, тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу та відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення!