search

15 червня - Всесвітний День захисту людей похилого віку

14.06.2021 о 18:22

15 червня згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей, маючи на меті винесення питання незахищеності людей похилого віку на високий міжнародний рівень через часті випадки зловживань, жорстокості щодо них у світі та необхідність привернути увагу всіх держав до проблем, пов’язаних з цією категорією громадян задля забезпечення їхніх інтересів, прав і свобод нарівні з усіма членами суспільства.

Часто старість приносить із собою зміну звичних життєвих стандартів, хвороби, важкі душевні переживання. Виходячи на пенсію, люди залишаються поза межами суспільних процесів, їм складно адаптуватися до умов соціуму, що постійно змінюються. Такі люди часто піддаються дискримінації за віковою ознакою, опиняються за межею бідності та зазнають жорстокого поводження.

Практика, особливо останніх десятиліть, показує, що люди похилого віку потребують фізичного і юридичного захисту, і це не дивлячись на те, що найчастіше вони, на відміну від дітей, мають багатий досвід, прекрасні знання, професійні навички та мудрість, якої ще не набуло підростаюче покоління.  Незважаючи на це, зазначена категорія громадян піддається дискримінації за віковою ознакою. Часто не затребувані суспільством та обдурені шахраями, вони опиняються за межею бідності у злиднях. Сьогодні їхня незахищеність у суспільстві стає глобальною соціальною проблемою. Вона негативно впливає на здоров’я і тривалість життя мільйонів літніх людей у всьому світі, а, головне, є грубим порушенням їхніх людських прав. Нерідко причиною вікової дискримінації старших людей стає поширена у суспільстві зневага до них через нібито вікові відхилення у роботі мозку і буцімто нездатність через це вести активну трудову чи громадську діяльність.

Ставлення суспільства до людей похилого віку безпосередньо впливає на стабільність і процвітання всього соціуму. Потрібно використовувати багатий досвід та знання громадян похилого віку, які здатні сьогодні приносити неабияку користь країнам, у яких вони живуть. Встановлення ООН Всесвітнього дня розповсюдження інформації про зловживання щодо літніх людей покликане нагадати, що шанобливе і соціально відповідальне ставлення до літніх людей є запорукою і гарантією благополуччя тих, хто стане на їх місце в наступних роках і про це не слід забувати.

Шанобливе і соціально відповідальне ставлення до стареньких - запорука і гарантія благополуччя для тих, хто так чи інакше стане на їх місце в наступних роках, не будемо про це забувати!

Цей день – символ єдності і спадкоємності поколінь, прекрасна можливість сказати теплі слова подяки батькам, матерям, ветеранам війни і праці, пенсіонерам і взагалі всім літнім людям за вклад у розвиток країни, за багаторічну самовіддану працю, доброту і мудрість.

Дорогі батьки, матері, бабусі і дідусі! Ваша любов, досвід, мудрість, вміння, стійкість і самопожертва завжди будуть для нас яскравим прикладом!

Безмежна вдячність вам, за безцінні знання та слушні поради, за готовність підтримати і допомогти, за гідний приклад для наслідування.